Sîlan Diljen på fältet med sina barn under inspelningen av P1-Dokumentären Min flykt. Foto: Sabiha Diljen
1 av 2
Sîlan Diljen på fältet med sina barn under inspelningen av P1-Dokumentären Min flykt. Foto: Sabiha Diljen Foto: Sabiha Diljen
Silan Diljen. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Silan Diljen. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
Pressmeddelande 2016-02-03

Hédi Fried, Dan Eliasson, Sîlan Diljen och Anne Ramberg läser flyktberättelser på Dramaten och i P1

Den 25 februari arrangerar Sveriges Radio i samarbete med Dramaten& en läsning med personliga flyktberättelser på Målarsalen. Berättelserna kom till under hashtagen #minflykt i samband med Sîlan Diljens uppmärksammade P1-dokumentär med samma namn. Berättelserna är tagna direkt från verkligheten och frågan fortfarande brännande aktuell. Medverkar gör personer som på olika sätt engagerat sig i eller har makt över flyktingfrågan.

2013 sände Sveriges Radio den uppmärksammade P1-dokumentären Min flykt om Sîlan Diljens flykt från Kurdistan till Sverige som 4-åring. Historierna har sedan levt vidare i form av både läsningar i Sverige och utomlands och i en skolturné där Sîlan Diljen mött högstadie- och gymnasieelever. Den 25 februari ställer sig en rad personer som på olika sätt har makt över eller engagerat sig i flyktingfrågan på Dramatens scen Målarsalen för en ny uppläsning av flyktberättelser.

Medverkar gör bland andra författaren, psykologen och förintelseöverlevaren Hédi Fried, Europaparlamentarikerna och politikerna Lars Adaktusson och Jytte Guteland, juristen Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, rikspolischefen och före detta generaldirektören för Migrationsverket Dan EliassonFredrik Malmbergbarnombudsman och tidigare Rädda Barnen och Sîlan Diljen. Läsningen följs av ett samtal lett av Alexandra Pascalidou. 

– Flyktberättelser är så viktig del av vår nutidshistoria. Varje dag skapas ny historia genom människor som söker sin tillflykt till Europa och Sverige. Vi här är en del av allt säger Sîlan Diljen som nominerades till Stora journalistpriset för dokumentären, radioprojektet och flyktingberättelserna #minflykt.

I samband med radiodokumentären fylldes sociala medier med personliga flyktberättelser under hashtagen  #minflykt. Det blev flera hundra viktiga historier om det nutida Sverige som lyfte människorna bakom siffrorna.

Torsdag den 25 februari kl. 18.00-20.00 blir det ett samtal om flykt och läsning av autentiska flyktberättelser i Målarsalen på Dramaten. Fri entré.

Läsningen går sedan att höra igen den 2 mars kl. 11.03 i P1, på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Mer info på:
P1-dokumentären Min flykt:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/280892?programid=909
Bildspel med flyktberättelser som kom in under #minflykt: http://www.youtube.com/watch?v=w7XtZuvphak
Sveriges radios samlingssajt för #minflykt: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=909&grupp=20164
 

Pressbild:
Sîlan Diljen. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3424441_1709_2000.jpg


För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1 Sveriges Radio angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

Mimmi Fristorp, pressansvarig Kungliga Dramatiska Teatern
mimmi.fristorp@dramaten.se
08-665 61 75, 070-372 61 75

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista