Aleksa Lundberg och Linda Pira. Foto: Anders Olsson/Sveriges Radio
Aleksa Lundberg och Linda Pira. Foto: Anders Olsson/Sveriges Radio Foto: Aleksa Lundberg och Linda Pira. Foto: Anders Olsson/Sveriges Radio
Programtips P3

Söndag 14 februari i Pira & Bråding i P3: Aleksa Lundberg om att vara född i fel kropp

Kl. 14.03-16.00
Linda Pira möter 34-åriga Aleksa Lundberg som hela sitt liv krigat med vem hon är. Hon föddes i en pojkes kropp men kände sig som en flicka, något som inte omvärlden kunde acceptera.

- När förskolepedagogen tog tag i mig bryskt och drog iväg mig till gänget med killar, och talade om för mig att ”HÄR ska du vara fattar du väl…” Då insåg jag att det var lika bra att stänga in mig själv och inte visa vem jag var på riktigt.

Som 16-åring kom Aleksa Lundberg ändå till slut ut som bög. Men det skulle bara dröja ett år innan hon istället kom ut som en heterosexuell tjej. 22 år gammal så opererar hon om sin snopp till en snippa. Och det är också här, mitt i den efterlängtade drömmen om att få leva sitt liv i frihet, fullt ut som en kvinna, som hon faller totalt och försöker ta sitt liv.

- Trots att jag ätit hormontabletterna, trots att jag genomgått en könskorrigerande operation så räcker inte det, folk ser på mig med avsky, som ett missfoster och ett äckel! 

Programledare är Linda Pira.

Pira & Bråding i P3 sänds söndagar kl. 14.03-16.00. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista