Peter Dijktra. Foto: Astrid Ackermann.
Pressmeddelande 2016-02-10

Peter Dijkstra nominerad till Classical Grammy Awards 2016

Peter Dijkstra, chefsdirigent för Radiokören,  medverkar i en inspelning som är nominerad till årets Grammy i kategori Kör med Bernard Haitink, dirigent. Årets Grammy delas ut den 15 februari.

Grammy Awards  är en utmärkelse som delas ut för bästa konstnärliga prestation samt teknisk och total kompetens. Den betraktas som musikens motsvarighet till filmvärldens Oscar och har fått sitt namn efter den trofé som vinnarna mottar, en förgylld miniatyr av en trattgrammofon.

– Vi är väldigt glada och stolta över vårt samarbete med Peter Dijkstra. Han anses vara en av de främsta inom sitt fält. Vid sidan av att leda egna produktioner är Peter Dijkstra mycket efterfrågad som kormästare i produktioner med kör och orkester, en favorit för maestro Bernhard Haitink och många andra av de allra största dirigenterna, säger Helena Wessman, konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören.  

Utmärkelsen delas ut i tio kategorier inom klassisk musik inklusive Producer of the Year och Best Engineered album. Kategorierna är för orkester, opera, kör, kammarmusik och liten ensemble, instrumentell och solostämmor, klassisk kompendium och samtida sammansättning.

Bästa körframträdande  Beethoven: Missa Solemnis Bernard Haitink, dirigent; Peter Dijkstra, kormästare (Anton Barachovsky, Genia Kühmeier, Elisabeth Kulman, Hanno Müller-Brachmann; Mark Padmore; Symphonieorchester & Chor des Bayerischen Rundfunks) Label: BR Klassik

Grammy Award (Grammy) är en utmärkelse, som har delats ut sedan 1959 av Recording Academy för framstående prestationer inom musikbranschen. Grammypriset 2016 delas ut den 15 februari 2016, och belönar inspelningar och prestationer under 2015. Utmärkelsen  delas ut av den amerikanska skivbranschens organisation och anses vara världens finaste musikpris. Antalet priskategorier är för närvarande 105 inom 30 olika kategorier.

 

För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta:
Inger Söderholm,tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista