Ute med P1 har premiär 29 februari. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
1 av 3
Ute med P1 har premiär 29 februari. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Ute med P1 har premiär 29 februari. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
2 av 3
Ute med P1 har premiär 29 februari. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Linnea Luttu med fotbollsskor. Foto: Magnus Stenberg/Luleåfotgraferna.
3 av 3
Linnea Luttu, programledare för Ute med P1. Foto: Magnus Stenberg/Luleåfotgraferna.
Pressmeddelande 2016-02-11

Ute med P1 – nytt friluftsprogram i Sveriges Radio

Friluftslivet har fått en nytändning och naturen lockar allt fler, inte minst yngre och storstadsbor. Ute med P1 är en programserie fylld av upplevelser och tips för alla som lockas av livet i skogen, i fjällen, vid älven och till havs. I fem avsnitt med start 29 februari får lyssnarna möta människorna som lämnar bekvämligheten för det oförutsägbara.

– Alla jag möter drivs av en enorm passion och jag är så nyfiken på vad det kommer ifrån. Varför vill man utsätta sig för jobbiga, ibland farliga situationer när det inte är nödvändigt för oss i dag? Samtidigt märker jag att det nog är svaret på min fråga. Vardagen är ofta stressig och förutsägbar. I naturen finns ett lugn. Och där är det inte längre vi som bestämmer. Känslan av att kunna överleva även om vädret slår om och maten tar slut verkar locka, säger programledaren Linnea Luttu.

Ute med P1 ger sig ut i hela Sverige – från Abisko i norr till Strängsered i söder. I programmet medverkar också flera experter som lär ut knep och ger tips. Det finns mycket kunskap som äldre och garvade friluftsmänniskor har, men som de nya utemänniskorna kan sakna.

– Hur ska man göra om man går vilse och hur vet man vilket vatten man kan dricka? Vi kan ibland ha en övertro på oss själva och tro att GPS eller mobiltelefon räcker. Men om batterierna tar slut – vad gör jag då? Och så kommer vi att snacka om maten såklart, en av de stora njutningarna när man är ute i naturen, oavsett vad man gör. Hur får man till riktigt god och näringsrik mat långt från civilisationen, det har jag själv funderat mycket på, säger Linnea Luttu.

 

Om Linnea Luttu
Programledaren Linnea Luttu arbetar sedan 2011 på Sveriges Radio i Luleå. Hon är 27 år, tog jägarexamen förra året och är matte till den röda irländska settern Pita. Linnea flugfiskar på sommaren, har vandrat delar av Padjelantaleden och åkt turskidor längs Kungsleden. 

Ute med P1 sänds måndagar kl. 10.35-11.00 med start 29 februari i Sveriges Radio P1. Det går även att lyssna på sverigesradio.se samt i appen Sveriges Radio Play.


Pressbilder:

Ute med P1. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3643668_3264_2448.jpg

http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3643672_3264_2448.jpg

Linnea Luttu. Foto: Magnus Stenberg/Luleåfotgraferna
http://sverigesradio.se/sida/images/98/3594528_2048_1152.jpg

 

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1 angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista