Jonathan Biss. Foto: Benjamin Ealovega.
Foto: Benjamin Ealovega
Pressmeddelande 2016-02-18

JONATHAN BISS ÅTER TILL BERWALDHALLEN

Våren i Berwaldhallen bjuder på en rad skickliga pianister. Redan imorgon och på torsdag denna vecka inleder pianisten Jonathan Biss i bland annat Schumanns inte så ofta hörda pianokvartett. På fredag och lördag fortsätter hans Sverigebesök med Beethovens pianokonsert nr 1. Konserten avslutas med Tjajkovskijs Manfredsymfonin som framförs av Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Omer Meir Wellber.  

Den här säsongen kommer Jonathan Biss att spela Beethoven med Konzerthausorchester Berlin; Sydney och Melbourne Symphonies; the Philadelphia Orchestra, the BBC Scottish, Atlanta, Lahti och New Jersey Symphony Orchestras, Sveriges Radios Symfoniorkester och the Carlgary Philharmonic Orchestra.  Jonathan Biss är idag en av de verkligt intressanta pianisterna i världen. Han började spela piano som sexåring och har fått många utmärkelser inklusive Leonard Bernstein Award 2005.  

Omer Meir Wellber är en av de mest framstående unga dirigenter på den internationella scenen. Han  dirigerar Manfredsymfonin som enligt honom själv är en av de mest fantasifulla, påhittiga och drömlika av Tjajkovskijs kompositioner. Lord Byrons romantiska men olyckliga hjälte Manfred tecknas i fyra storslagna, romantiska bilder i Tjajkovskijs symfoni, som orättvist hamnat lite i skymundan. Omer Meir Wellber föddes i Be’er Sheva i Israel 1981 och har på senare tid haft stora framgångar med RAI National Orchestra, Israel Philharmonic Orchestra Tel Aviv , Deutsche Symphonie Orchester Berlin. Omer Meir Wellber är en regelbunden gästdirigent på den israeliska operan, Semperoperan Dresden samt La Fenice i Venedig. Sedan 2009 är han musikalisk ledare för Raanana Symphonette Orchestra.

INTERPLAY

19 februari kl 18.30

Lidande och läkedom: Nils Uddenberg, professor och författare i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning. Medicinhistorien är lika gammal som människan själv och vi har i alla tider sökt bot för våra åkommor – med varierande resultat. Nils Uddenberg tar oss med på en vandring genom vetenskapsutvecklingen från de äldsta kilskriftstavlorna, där varje ny upptäckt banar väg för nästa. Med små musikaliska utflykter leder han oss genom medicinens fascinerande historia.

Nils Uddenberg är läkare och har under de senaste trettio åren verkat som forskare och författare i gränsområdet mellan medicin, biologi och humaniora. 2003 vann han Augustpriset i fackbokklassen för ett verk om biologins vetenskapshistoria

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

PROGRAM

BROMAN, BISS OCH VÄNNER
Onsdag 17 feb kl 18.00 Torsdag 18 feb kl 18.00

Jonathan Biss, piano
Malin Broman violin
Lawrence Power viola
Torleif Thedéen cello
Simon Crawford-Phillips piano

SCHUMANN: Tre romanser op 94
SCHUMANN/DEBUSSY: Sex etyder I kanonform
SCHUMANN: Pianokvartett op 47

 
BEETHOVENS FÖRSTA PIANOKONSERT
Fredag 19 feb kl 19.30 Lördag 20 feb kl 15.00

INTERPLAY fredag kl 18.30

Sveriges Radios Symfoniorkester
Omer Meir Wellber
dirigent
Malin Broman konsertmästare
Jonathan Biss piano

BEETHOVEN: Pianokonsert nr 1 TJAJKOVSIJ: Manfredsymfonin

Boel Adler presentatör. Konserten direktsänds i Sveriges Radio P2.

För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta:
Inger Söderholm,tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista