Soma Ghosh. Foto: Pressbild
Soma Ghosh. Foto: Pressbild
Programtips P2

Tisdag 1 mars i P2 Live: Klassisk indisk sång och romsk konsert från Ungern

Kl. 19.03

Tisdagens P2 Live bjuder på klassisk indisk folkmusik i form av en konsert med sångerskan Soma Ghosh från Stockholm Sangeet Conference från i höstas. Och så blir det romsk musik med bland andra sångerskan Bea Palya i en konsert från Ungern.

Stockholm Sangeet Conference ses som den största manifestationen av klassisk indisk musik och dans i Sverige. Till festivalen på Musikaliska i oktober hade eldsjälen Moa Danielson Grimstad bjudit in den prisbelönta och mångsidiga sångerskan Soma Ghosh. Hon bjuder på en rad olika stilar inom den lättare klassiska nordindiska sången, som ghazal, thumbri och khyal. Men också sufisång och folksång. Med sig på scenen har hon Pradip Kumar Ghosh, tabla, Sandeep Misra, sarangi, Dayaneshwar Somawang, harmonium, Krisha Mohan Kumar, slagverk, Rishika Mishra, dans.

I Ungern har den romska musiken långa och rika traditioner, högst levande både i sitt rotsystem och i dess urbana och mer moderna stilar, något som var tydligt i öppningskonserten av världsmusikmässan Womex i Budapest i oktober. Här bjöds publiken på ett pärlband av excellenta artister med sångerskan Bea Palya i förgrunden.

Presentatör: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".