Maxida Märak. Foto: Mohamed El Abed
1 av 3
Maxida Märak. Foto: Mohamed El Abed
Sofia Jannok. Foto: Thron Ullberg
2 av 3
Sofia Jannok. Foto: Thron Ullberg
Kevin Chief (Flying Down Thunder) och Eric Vani (Rise Ashen). Foto: Sarah Lee
3 av 3
Kevin Chief (Flying Down Thunder) och Eric Vani (Rise Ashen). Foto: Sarah Lee
Programtips P2

Söndag 20 mars i P2 Dokumentär: Musik som urfolksaktivism i Sverige och Kanada (del 2)

Kl. 14

Bland samer i Sverige och urfolken i Kanada har musiken en viktig roll i dagens proteströrelse. I två nya P2-dokumentärer av Irini Mavroudis och Aziza Dhaouadi får lyssnarna möta artister i båda länderna som berättar om sin musik, sin kamp mot kolonialismen och rätten för sina folk att få finnas på egna villkor. Andra delen av två. 

Dagens unga urfolksartister tar rygg på föregångarna som på 60- och 70-talen också använde musiken som protest mot hur deras folk har behandlats av staten, och återupptäcker nu sin kultur, musiken, sången och danserna.

I musiken kan det moderna blandas med traditionella musikaliska uttryck och trumtakter. Det skapar nya unika sound. Lyssnarna får möta de samiska artisterna Sofia Jannok och Maxida Märak som båda använder jojken i sitt moderna musikskapande och har fått stor uppmärksamhet för det, men också för att de för fram sina politiska åsikter:
– Alltså, alla sa till mig att jag måste lägga ner mina politiska uttalanden om jag vill jobba med musik. Det roliga är att det där har inte stämt, säger Maxida Märak.

I Kanada återfinns First Nation-musikerna Cody Coytoe, en ung hiphop-artist som fått genomslag med sin första EP, samt artisten och urfolksaktivisten Kevin Chief. Och i Ottawa bor Rise Ashen, DJ och musikproducent som i flera år jobbat med urfolksmusik från olika länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista