Foto: Sara Villius
1 av 2
Foto: Sara Villius
Foto: Sara Villius
2 av 2
Foto: Sara Villius
Programtips P1

Söndag 27 mars i P1 Dokumentär: Kyrkogården – om säsongsarbetare på en kyrkogård

Kl. 15.03-15.55
Författaren Sara Villius följer människor, arbete och tankar på en kyrkogård under en arbetssäsong. Arbetet med dokumentären har tagit nästan ett år och följer årstiderna på kyrkogården.

– Jag ville skildra kyrkogården där livet och döden finns samtidigt. Särskilt tydligt är det nu på våren när fåglarna sjunger, blommorna ska planteras på gravarna och alla säsongsarbetare börjar jobba, säger Sara Villius.

Tonen i dokumentären är lågmäld och poetisk, men undertexten är politiskt brännande och högaktuell i dagens Sverige.

– Jag skulle vilja ha ett jobb året om, jag får panta burkar på vintern, säger Cina, en av de medverkande säsongsarbetarna i programmet.

– Jag ville berätta om de här kommunala låglönejobben och de villkor som säsongsarbetarna har. Hur svårt de har att överleva ekonomiskt under vinterhalvåret, säger Sara Villius.

Sara Villius har tidigare berättat på andra vis, i böcker och för film och tv. Hon betonar de likheter som finns i arbetssättet vare sig det är fiktion eller verklighet hon jobbar med.

– Jag har själv erfarenhet av kyrkogårdsarbete och bor precis intill en stor kyrkogård. Närheten är viktig i allt mitt berättande. Jag tror faktiskt att närheten till det jag berättar om är en förutsättning.

– För mig handlar det alltid om att välja och komponera. Där finns ingen skillnad mellan de olika uttrycken.

Om producenten:
Sara Villius har skrivit tre romaner, men även för film, tv och radio. 2014 slutförde hon magisterutbildningen "Det personliga berättandet" på Stockholms dramatiska högskola. Hennes kortdokumentärer Platserna och Passageraren vann Tempo Short Dox Radio 2013 respektive 2015. Kyrkogården är hennes första längre dokumentär.


P1 Dokumentär sänds söndagar kl. 15.03 med repris lördagar kl. 23.07 och natt mot måndagar kl. 00.02 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista