Ellen Key
Programtips P1

Fredag 25 mars: Ellen Key och barndomen – uppfostran, skolgång och idéer

17.00-17.45
I Barnets århundrande som kom ut 1900 gjorde Ellen Key upp med att barnets plats skulle vara i bakgrunden. Istället ansåg hon att barnen skulle vara familjelivets centrum. Ellen Key förespråkade en barnuppfostran som var tolerant, humanistisk och som på ett positivt sätt tog till vara barnets förmågor och föreställningar. Barnet skulle bli en medborgare.

Ellen Keys ord: ”Att själv varda såsom barn är det första villkoret att uppfostra barn. Men detta innebär icke en låtsad barnslighet, en pjollrande nedlåtenhet, dem barnet genast genomskådar och djupt avskyr”, är själva grunden för vad vi idag kallar barnperspektivet.

Men varifrån fick hon sina idéer om barnuppfostran och skola? Hur såg hennes egen barndom ut? I programmet intervjuar Yla Mårtens idéhistorikern Ronny Ambjörnsson, barnkulturforskaren Catharina Hällström och författarna Ingela Bendt och Anneli Jordahl. I radioarkivet hittar hon två röster som själva träffat Ellen Key.


Ellen Key och barndomen – uppfostran, skolgång och idéer, ett program av Ylva Mårtens sänds kl.17.00 på Långfredagen i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".