Yukiko Duke. Foto: Anna Widoff
Yukiko Duke. Foto: Anna Widoff
Pressmeddelande 2016-03-09

Yukiko Duke tilldelas Kerstin M Lundberg-priset 2016

Kerstin M Lundberg-priset är instiftat som en hyllning till kulturjournalisten med samma namn och delas ut för sjätte gången. Priset ska tillfalla en journalist som "med kulturjournalistikens uttrycksmedel och stilistisk skärpa, breddar kunskapen om kulturliv utanför Sverige". I år tilldelas priset till journalisten och författaren Yukiko Duke.

– Jag känner mig så hedrad, glad, och rörd. Kerstin M Lundberg betyder enormt mycket för mig, både som en sorts mentor och förebild, säger Yukiko Duke.

Juryns motivering:
"För att hon med stort engagemang och stilsäker journalistik vidgar våra litterära vyer".

Juryn har bestått av: Elin Claeson, Sveriges Radio, Mats Svegfors, fd vd Sveriges Radio, Mattias Hermansson, kulturchef Sveriges Radio och Gunnar Bolin, Sveriges Radio.

Om Yukiko Duke
Yukiko Duke är översättare, journalist, redaktör och programledare. Hon arbetade under flera år som journalist och nyhetsankare för tv i Japan, och senare i Sverige som programledare och reporter för Kvällsöppet och Röda rummet.  Hon är känd för en bredare publik som bokrecensent i SVT:s Gomorron Sverige och har även varit krönikör i Tidningen VI och Icakuriren. Yukiko står dessutom bakom den Augustprisnominerade kokboken Mikaku och har översatt Nobelpristagaren Kenzaburo Oe och Haruki Murakami till svenska tillsammans med sin mamma Eiko Duke. Hon har också skrivit fackboken Breven från Iwo Jima, som ger en unik bild av Japan under andra världskriget. Förutom litteraturrecensent är Yukiku i nuläget även redaktör för Vi läser samt konstnärlig ledare för litteraturfestivalen Stockholm Literature på Moderna Museet. Yukiko Duke har varit Sommarvärd 1994 och 2011.

Om Kerstin M Lundberg-priset
Kerstin M Lundberg-priset är instiftat som en hyllning till kulturjournalisten med samma namn och delas ut för 6:e gången. Priset på 50 000 kronor ska gå till en person som "med kulturjournalistikens uttrycksmedel och stilistisk skärpa, breddar kunskapen om kulturliv utanför Sverige".

Tidigare pristagare är Steve Sem-Sandberg, Ann Victorin, Kerstin Gezelius, Kristofer Leandoer och Mats Nileskär.

Pressbild:
Yukiko Duke. Foto: Anna Widoff
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3655455_1181_1727.jpg

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista