Linn och Linda Pira. Foto: Anders Olsson
1 av 2
Linn och Linda Pira. Foto: Anders Olsson
Linn. Foto: Anders Olsson
2 av 2
Linn. Foto: Anders Olsson
Programtips P3

Söndag 20 mars i Pira & Bråding i P3: Linn om att leva med ett ärr i ansiktet

Kl. 14.03-16.00.
När Linn är fyra år gammal blir hon biten av en hund i ansiktet. Hon får ett stort och synligt ärr över hela ansiktet och lägger skulden på sig själv. I skolan blir hon mobbad och utfryst på grund av sitt utseende.  

I dagens "Pira & Bråding i P3" möter vi 27-åriga Linn som när hon är fyra år gammal blir attackerad av en släktings bordercollie. Hunden biter henne så illa i ansiktet att ena kinden slits loss och hela hennes ansikte demoleras. Hon får sy 16 stygn och får ett stort ärr som pryder hennes ansikte.

I skolan blir Linn kallad ”scarface”. Hon mobbas, blir slagen och totalt utfryst på grund av sitt ärr. Hemma lägger familjen locket på och Linn tar själv på sig hela skulden för det som hänt.

- Alla sa att det var en snäll hund. Och det som de vuxna sa blev min sanning. Så det måste ju vara mitt eget fel att hunden bet mig, säger Linn.

Skulden växer sig allt starkare och förföljer henne under hela uppväxten. Hon sluter sig mer och mer inåt och berättar inte för någon hur hon egentligen mår.

När hon själv får barn och hennes egen dotter är fyra år, samma ålder som hon själv var då hon blev hundbiten, kraschar hon totalt. Allt kommer ifatt henne. Hon vaknar flera gånger varje natt av flashbacks från attacken, hur hon blir biten gång på gång. Hon orkar inte mer och bestämmer sig för att ta sitt liv.

Hör Linn berätta om hundattacken, skuldkänslan och hur det är att som barn ta ansvar för en olycka som egentligen inte är ens eget fel. Men också om vägen tillbaka. Hur hon till slut besegrade känslan av skuld och hur hon sakta har vänt hatet mot sitt ärr i ansiktet till att börja acceptera det som en vacker del av kroppen. 

Programledare är Linda Pira.

Pira & Bråding i P3 sänds söndagar kl. 14.03-16.00. 

Pressbilder
Linn och Linda Pira
Linn
Foto: Anders Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista