Dejan Cokorilo och Linda Pira. Foto: Anders Olsson
1 av 2
Dejan Cokorilo och Linda Pira. Foto: Anders Olsson
Dejan Cokorilo. Foto: Anders Olsson
2 av 2
Dejan Cokorilo. Foto: Anders Olsson
Programtips P3

Söndag 27 mars i Pira & Bråding i P3: Dejan Cokorilo om att som barn tvingas fly för sitt liv

Kl. 14.03-16.00.
När Dejan Cokorilo är 12 år gammal tvingas han fly för sitt liv från kriget i Jugoslavien. Han flyr med sin storasyster till Sverige från sin hemstad Sarajevo utan sina föräldrar som båda är kvar mitt i det brinnande kriget.

I "Pira & Bråding i P3" idag träffar vi Dejan, en kille vars trygga och kärleksfulla liv totalt raseras när han är 12 år.

- Plötsligt smäller det till. Jag minns exakt hur det lät, men kan inte beskriva ljudet. Det var så starkt. Alla glas i huset krossas i samma sekund och hela huset skakade. Jag och min kompis bärs iväg av hans pappa för att söka skydd i badkaret, säger Dejan Cokorilo.

Året är 1992 och stridsvagnarna har precis rullat in på Sarajevos gator utanför 12-åriga Dejans hus. Granaterna börjar hagla och han tvingas fly för sitt liv, från sin hemstad och från sina föräldrar.

- Jag minns hur jag står på bussen på flygplatsen tillsammans med min storasyster och trängs med alla andra människor, mest kvinnor och barn som försöker fly undan kriget. Mamma och pappa står där utanför bussen och har just bett min 18-åriga syster att bli min nya mamma. Nu är det hennes ansvar att ta hand om mig. Och ingen vet om vi alla någonsin kommer att få träffas igen.

Hör Dejan Cokorilo berätta om sin flykt och hur det var att komma till Sverige som 12-åring, ensam utan sin mamma och pappa. Hur han försökte hitta en vardag i ett helt nytt land, flera hundra mil från sin familj och vänner som fortfarande befann sig mitt i ett pågående krig.

Programledare är Linda Pira.

Pira & Bråding i P3 sänds söndagar kl. 14.03-16.00. 

Pressbilder
Dejan Cokorilo och Linda Pira
Dejan Cokorilo
Foto: Anders Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista