Gessles nio i topp. Per Gessle Foto: Jesper Molin/Sveriges Radio
Gessles nio i topp. Per Gessle Foto: Jesper Molin/Sveriges Radio Foto: Gessles nio i topp. Per Gessle Foto: Jesper Molin/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2016-03-16

Per Gessle listar ”nio i topp” i en ny podd

Per Gessle har skrivit egna topplistor sedan han var fem år gammal – och förekommit själv på topplistor i 36 år. I tio unika program delar han med sig av personliga musikdrömmar, minnen och topplistor med låtar tillsammans med journalisten Sven Lindström. Serien "Gessles nio i topp" läggs ut som podd från den 24 mars och sänds i P4 från lördagen den 16 april kl. 21.03-22.00.

– Jag är ju från den generationen som vuxit upp med listor, på mina första skivor gjorde jag till och med listor över vilka bandmedlemmar jag gillade mest och skrev ner dem på omslagen, säger Per Gessle.

Det första programmet, som handlar om nio låtar Per önskar att han skrivit själv, är en fantastisk topplista som spänner över flera decennier, bland annat med klassikern ”Raindrops keep falling on my head”.

– Det är en låt som kan verka enkel, men det krävs en musikalitet som jag helt enkelt inte har för att skriva en sådan låt. Och det är inte många som har det. Jag kommer ju från en tre-ackordstradition som sen så klart utvecklats men det här kräver något helt annat, säger Per Gessle.

”Gessles nio i topp” består av tio program á 57 minuter och poddarna innehåller såklart massor av musik. Per Gessle gör programmen tillsammans med musikjournalisten Sven Lindström som bland annat skrivit den kritikerrosade biografin ”Att vara Per Gessle” och boken ”Roxette – den osannolika resan tur och retur”, om den svenska supergruppens spektakulära comeback till världsarenan.

– Programmen är lite som ”Trädgårdsdags” fast i topplisteformat. Per och Sven munhuggs och diskuterar på ett underbart respektlöst sätt, säger producenten Per Scholander.

Så här läggs programmen ut:

Torsdag 24 mars kl. 06.00:
Nio låtar jag önskar att jag skrivit

Torsdag 31 mars kl. 06.00
Nio svenska hjältar

Torsdag 7 april kl. 06.00
Nio bästa sångerskorna

Torsdag 14 april kl. 06.00
60-tal - de nio just nu bästa

Torsdag 21 april kl. 06.00
70-tal - de nio just nu bästa

Torsdag 28 april kl. 06.00
80-tal - de nio just nu bästa

Torsdag 5 maj kl. 06.00
Nio new wave från England

Torsdag 12 maj kl. 06.00
Nio bästa producenterna i rockhistorien

Torsdag 19 maj kl. 06.00
Nio bästa Beatleslåtarna sjungna av John Winston Lennon

Torsdag 26 maj kl. 06.00
Nio bästa gitarriffen i rockhistorien

Serien har poddpremiär torsdag 24 mars kl. 06.00. Programmen läggs ut på sverigesradio.se/podd, i appen Sveriges Radio Play och där poddar finns. Från lördag 16 april kl. 21.03-22.00 sänds serien även i P4.


Pressbild:
Gessles nio i topp. Sven Lindström och Per Gessle
Pressbild

Pressbild

Gessles nio i topp. Per Gessle
Pressbild

Foto: Jesper Molin/Sveriges Radio


För mer information, förhandslyssning och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista