Aris Fioretos, vinnare av Sveriges Radios romanpris, 2016
Aris Fioretos, vinnare av Sveriges Radios romanpris, 2016 Foto: Foto: Micke Grönberg
Pressmeddelande 2016-03-19

Aris Fioretos tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2016

Författaren Aris Fioretos tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2016 för romanen Mary. Lyssnarjuryns motivering: "För Mary, en roman som genom ett starkt och berörande språk skildrar kontrasten mellan systemets förtryck och den enskilda människans styrka och känslighet". Detta är andra gången Aris Fioretos vinner det ärofyllda priset.

– Som författare tillbringar man långa tider ensam. Även om man kan känna både jubel och jävlaranamma under arbetets gång, är den vanligaste känslan nog osäkerhet. Det _skall_ vara så, men det gör inte saken lättare. När boken äntligen är vattenkammad och klar måste den stå på egna ben. Den skrivande har underligt nog gjort sig själv överflödig. Fast vem vill inte att boken skall hamna i goda läsares händer? Få saker lugnar en lika mycket som ett pris. Och inget lika självklart som ett pris utdelat av något så utomordentligt som en jury bestående av läsare. För övrigt innebär ett pris nog också en bångstyrig uppmuntran att fortsätta – till nästa bok och ensamhet, till nästa osäkerhet, säger Aris Fioretos.

Lyssnarjuryns motivering:
"För Mary, en roman som genom ett starkt och berörande språk skildrar kontrasten mellan systemets förtryck och den enskilda människans styrka och känslighet".

Under veckan som gått har Lyssnarjuryns diskussioner om de nominerade böckerna sänts i P1, mer info och alla program finns för efterhandslyssning på sverigesradio.se/p1/romanpriset

Vinnaren tillkännages och porträtteras i dagens program av Lundströms Bokradio kl. 08.05 i P1. Programmet går även att höra redan nu på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Om Aris Fioretos
Den prisbelönta författaren Aris Fioretos debuterade 1991 med den prosalyriska Delandets bok. Därefter har han utgivit en rad prosaböcker och romaner, däribland Stockholm noir (2000) och Den siste greken (2009), som vann Sveriges Radios Romanpris 2010. Det var även för Den sista greken som Aris Fioretos tilldelades Gleerups litterära pris och nominerades till Augustpriset. Året därpå fick den tyska översättningen av boken Literaturpreis der SWR-Bestenliste. Fioretos har även översatt författare som Paul Auster och Vladimir Nabokov till svenska. 2010 var han Sommarvärd i Sommar i P1 och 2012 utkom prosaboken Halva solen. Hans senaste roman Mary, som han idag tilldelas Romanpriset för, utkom hösten 2015. Under våren sänds Mary som radioföljetong i P1, alla 35 delar går även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play. Mary var även nominerad till Augustpriset 2015. Aris Fioretos kommer från Lund och är bosatt i Stockholm och Berlin.

Mer info: arisfioretos.com

Om Romanpriset
Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut för tjugotredje året i rad. Prissumman på 50 000 kronor ska gå till "en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion". Det unika med priset är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse att vara med. Jurymedlemmarna läser de nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.

Årets Lyssnarjury har bestått av: Gunilla Gålne (pensionär från Uppsala), Anja Magnusson (museipedagog från Rimbo), Ninni Skön (ungdomsbibliotekarie från Mora), Emlan Wolke (bygghantverkare från Göteborg), Per-Olow Hedman (busschaufför från Jävrebodarna), Henrik Gåverud (nationalekonom från Luleå) och Roger Svedberg (musiker från Stockholm).

Pressbilder:
Romanpriset 2016. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/press/bilder/Aris_Fioretos/index.html

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista