Steinfjell & Steinfjell. Maret Steinfjell och Inga Marja Steinfjell. Sydsamisk talkshow. Sameradion.
Steinfjell & Steinfjell. Maret Steinfjell och Inga Marja Steinfjell. Sydsamisk talkshow. Sameradion. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
Pressmeddelande 2016-03-16

Premiär för talkshow på sydsamiska

På fredag 18 mars startar redaktionen Sameradion & SVT Sápmi en radiotalkshow på ett av världens minsta språk: Sydsamiska. Systrarna Máret och Inga Marja Steinfjell leder “Steinfjell och Steinfjell” som sänds i P2 och i Sameradion. Premiärprogrammet direktsänds från de samiska fest- och kulturdagarna Lopme Naestie i Funäsdalen.

– Det här har jag har drömt om att få göra sedan jag började journalistutbildningen ̶ ett program för sydsamer, säger Inga Marja Steinfjell.

De samiska språkvarianterna är många och i Sverige är sydsamiskan den minsta. Ungefär 500 personer i Sveriges behärskar språket som står på rödlistan över utrotningshotade språk. Men de potentiella lyssnarna är fler än 500.

– Programmet ska vara så bra att andra samer ska vilja förstå vad vi pratar om. Bland samer är det sport att försöka förstå andra samiska språk så jag tror inte det är omöjligt, säger Máret Steinfjell.

På sociala medier kommunicerar ”Steinfjell och Steinfjell” med sin publik på både nordsamiska, sydsamiska och svenska, för att inte utesluta den som inte känner sig helt säker på sydsamiskan. Tanken är att programmet ska både vårda och utveckla språket tillsammans med publiken.

– Nätet är en revolution för små språk, det kan vara tre mil till närmsta person som också talar samma språk. Här blir ju radion jätteviktig också. Vi själva kan inte alla ord och pratar inte perfekt, men vi är inte rädda för att säga fel, säger Inga Marja.

Hittills har utbudet på sydsamiska i Sveriges Radio bestått av kortare nyhetssändningar, men nu blir det alltså en hel timmes talkshow varje vecka.

– Vi kommer att prata om de viktigaste händelserna i Sápmi, diskutera de mest komiska språkproblemen och utmaningarna som finns i ett så hotat språk. Och vi kommer att bjuda in de mest aktuella gästerna – även om det kommer att vara en stor utmaning att hitta gäster som kan språket, säger Máret.

Talkshowen Steinfjell & Steinfjell sänds i P2 och i Sameradion (på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play) kl 15-16 varje fredag med start den 18 mars.

Mer om Samiska sändningar i Sveriges Radio:

Samiska talas i flera olika varianter inom Sveriges gränser: nordsamiska, lulesamiska, pitesamiska, sydsamiska och umesamiska. Sameradion sänder till största delen på nordsamiska.

Sveriges Radio startade samiska sändningar 1966, när Maj-Lis Skaltje ledde veckomagasinet Sámiságat.

I dag är Sameradion en egen kanal och har gemensam redaktion med SVT Sápmi i Kiruna.

Pressbilder:

Máret Steinfjell och Inga Marja Steinfjell.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Máret Steinfjell och Inga Marja Steinfjell.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Jenny Israelsson Skoglund, programchef Sameradion
jenny.israelsson-skoglund@sverigesradio.se 
070-272 26 63

Eva Sahlin, PR- & presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista