Heidi och Sanna Bråding. Foto: Anders Olsson
1 av 2
Heidi och Sanna Bråding. Foto: Anders Olsson
Heidi. Foto: Anders Olsson
2 av 2
Heidi. Foto: Anders Olsson
Programtips P3

Söndag 3 april i Pira & Bråding i P3: Heidi om att som tonåring leva som hemlös

Kl. 14.03-16.00.
När Heidi växer upp gör hon det i oroligheterna efter Sovjetunionens fall i Tjetjenien. Terror, våld och kidnappningar hör till vardagen. Efter att hon själv blivit kidnappad fem gånger får hennes pappa nog och tar henne till Sverige där han lämnar 17-åriga Heidi helt ensam på Centralstationen i Stockholm.

I dagens "Pira & Bråding i P3" möter vi 29-åriga Heidi som växer upp i oroligheterna efter Sovjetunionens fall mitt under stridigheterna i Tjetjenien. Hennes pappa är högt uppsatt inom den undre världen i Ryssland. En värld där pengar och makt betyder allt. Bara nio år gammal kidnappas Heidi av några män på väg hem från skolan, allt i ett försök att utpressa hennes pappa. En kidnappning som ska visa sig bli den första av flera.

När Heidi är 17 år, efter ytterligare fyra stycken kidnappningar, får hennes pappa nog. Han säger att hon måste lämna Ryssland och tar med henne till Sverige utan att låta henne packa en enda pinal. Det enda hon har med sig är kläderna hon har på kroppen. Väl i Sverige ber han henne vänta på honom på Centralstationen i Stockholm. Han ska bara ta ut svenska pengar.

- Han tog sin väska och sa att han kommer snart, att han bara skulle ta ut pengar. Men han kom aldrig tillbaka. Jag stod och väntade i flera timmar men han kom aldrig. Jag var ensam i ett helt nytt land, utan att kunna språket, utan pengar och utan några ombyteskläder, säger Heidi.

Heidis pappa kommer aldrig tillbaka och hon tvingas tillbringa en kall februarinatt som hemlös ute på Stockholms gator. En natt som följs av ytterligare en och ännu en. Nätter som blir till veckor, till månader. Hon sover under broar och på bänkar. Samtidigt som hon hör sin pappas ord i sitt huvud, orden som han präntat in sedan barndomen: ”Lita inte på någon, prata inte med någon och glöm allt du har varit med om”.

Trots att Heidi nu är helt ensam utan varken hem eller familj i ett helt främmande land förstår hon att det är här i Sverige som hennes nya liv nu börjat.

- Det var som att mitt gamla liv dog och ett nytt föddes. 

Hör Heidi berätta för Sanna Bråding om sin livshistoria. Hur hon som barn lever med terror som en del av vardagen och blir en bricka i maktspelet i den undre världen i Ryssland. Och hur hon bara 17 år gammal tvingas kämpa för att överleva som hemlös i ett helt främmande land.

Programledare är Sanna Bråding.

Pira & Bråding i P3 sänds söndagar kl. 14.03-16.00. 

Pressbilder
Heidi och Sanna Bråding
Heidi
Foto: Anders Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista