EU-podden. Susanne Palme, Ci Holmgren och Herman Meltzer. P1 Sveriges Radio.
1 av 5
EU-podden. Susanne Palme, Ci Holmgren och Herman Melzer. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
EU-podden. Ci Holmgren och Herman Meltzer. P1 Sveriges Radio.
2 av 5
EU-podden. Ci Holmgren och Herman Melzer. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
EU-podden. Susanne Palme och Ci Holmgren. P1 Sveriges Radio.
3 av 5
EU-podden. Susanne Palme och Ci Holmgren. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
EU-podden. Ci Holmgren. P1 Sveriges Radio.
4 av 5
EU-podden. Ci Holmgren. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
EU-podden. Ci Holmgren. P1 Sveriges Radio.
5 av 5
EU-podden. Ci Holmgren. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
Pressmeddelande 2016-03-17

Premiär för EU-podden – för de som vill förstå EU-frågorna på djupet

Den Europeiska unionen befinner sig i akut kris. EU har inte klarat av att hantera alla de flyktingar som flyr i hundratusental till Europa – tusentals har fastnat vid olika gränser i det som skulle vara ett gränslöst Europa. Och Storbritannien hotar med att lämna unionen om det brittiska folket så önskar i folkomröstningen som ska hållas i sommar. I EU-podden håller Ekots reportrar koll på vad som hänt och vad som är på gång i Europeiska Unionen. Premiär idag kl. 11.00.

Producent och programledare är Ci Holmgren och vid sin sida har hon Ekots EU-experter Susanne Palme och Herman Melzer, som båda två har bevakat EU-frågorna i decennier för Ekots räkning.

– Det finns ett tydligt regelverk för exakt vad som gäller när ett land ska bli medlem i Europeiska Unionen. Men ingenting är sagt om hur det går till att lämna unionen. Vad som händer om britterna röstar för ett utträde i juni är en öppen fråga. Det kommer vi att prata mycket om i podden, säger Ci Holmgren.

För inte så länge sedan var den stora frågan hur det skulle gå för Euron, och om grekerna skulle lämna det samarbetet. Sen dess har unionen fått mer akuta bekymmer. Storbritannien som är ett av unionens största och viktigaste länder hotar med att helt lämna unionen, om det brittiska folket så önskar i den folkomröstning som ska hållas i sommar.

Och det finns en fråga till, som möjligen är ännu allvarligare. EU har inte klarat av att hantera de flyktingar som flyr i hundratusental till Europa. Tiden går och tusentals flyktingar har fastnat vid olika gränser i det som skulle vara ett gränslöst Europa. Grekland klarar inte anstormningen, men inga medlemsländer vill hjälpa till. Solidariteten är satt på undantag i denna ödesfråga. 

– Hela EU-projektet är i gungning. Det är ingen överdrift att säga det. I flyktingfrågan händer det så många saker samtidigt och få hinner följa utvecklingen i hela unionen. Då känns det extra viktigt att vi gör det, fortsätter Ci Holmgren.

EU-podden har premiär idag kl. 11.00 och finns att höra på sverigesradio.se/podd och i appen Sveriges Radio Play samt på andra poddplattformar.


Pressbilder:
Ci Holmgren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ci Holmgren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Susanne Palme, Ci Holmgren och Herman Meltzer. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ci Holmgren och Herman Meltzer. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Susanne Palme och Ci Holmgren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

 

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista