Horace Engdahl och Lena Andersson. Foto: Sveriges Radio.
1 av 3
Horace Engdahl och Lena Andersson. Foto: Sveriges Radio.
Horace Engdahl
2 av 3
Horace Engdahl Foto: Micke Grönberg/ Sveriges Radio
Lena Andersson
3 av 3
Lena Andersson Foto: Micke Grönberg
Preddmeddelande 2016-04-19

Horace Engdahl och Lena Andersson tillbaka i P1 – dags för lyssnarna att skicka in frågor till Allvarligt talat

Allvarligt talat bygger på lyssnarnas personliga, psykologiska och existentiella frågor och redan nu kan den som vill skicka in sina frågor till programmet. I år är författarna Lena och Horace Engdahl tillbaka som programvärdar. Allvarligt talat har säsongspremiär den 29 juni i P1.

– Min erfarenhet är att vi människor är djupt upptagna av de olösliga frågorna och hur man kan tänka om dem för att minska den förvirring och osäkerhet som är följden av att tänka, men också följden av att informationsflödet och kunskaperna vi får oss till livs kommer i småbitar och fragment och sällan sätts ihop till meningsfulla eller ens begripliga sammanhang. Vi är djupt upptagna av dem utan att ha något riktigt bra utlopp för intresset utanför våra vänskaper och relationer. Det är olyckligt om sådana frågor fastnar i terapirummen eller predikstolarna, säger Lena Andersson.

Lena Andersson leder Allvarligt talat tillsammans med Horace Engdahl för andra året i rad.

– Det finns ett ordspråk hos Wolof-folket i Afrika: "Den som börjar ett samtal ser inte slutet." Så är det. Inte kunde jag ana hur nära jag skulle komma allmänheten genom att medverka i det här programmet. Precis som förra året kommer jag att leta i det insända materialet efter frågor som människor ställer därför att de verkligen undrar och inte har något svar, medan jag kommer att undvika frågor som människor ställer för att göra ett påstående och få det bekräftat, menar Horace Engdahl.

Allvarligt talat startar onsdag 29 juni kl. 14.30 i P1 och sänds därefter varje onsdag i sammanlagt åtta avsnitt. Programmen finns även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Lyssnarna kan från och med nu skicka sina frågor till allvarligttalat@sverigesradio.se eller skriva ett brev till:
Allvarligt talat
Sveriges Radio
105 10 Stockholm

Om Allvarligt talat
Allvarligt talat gör nu sin åttonde säsong. Programmet bygger på lyssnarnas frågor och startade för åtta år sedan med Kristina Lugn som också gav programmet sitt namn. Tidigare år har PO Enquist, Birgitta Stenberg och Märta Tikkanen varit programvärdar. I år är Horace Engdahl programvärd tillsammans med Lena Andersson och de gör sitt andra år tillsammans i Allvarligt talat.

Om Horace Engdahl
Horace Engdahl leder Allvarligt talat för andra året i rad. Han är författare och sedan 1997 ledamot i Svenska Akademien. Horace medverkar även i SVT-serien Liv och Horace i Europa, tillsammans med Liv Strömquist. Han är även aktuell med sin nya bok, Den sista grisen.

Om Lena Andersson
Lena Andersson är författare, journalist, litteraturkritiker, krönikör och för tredje året i rad programvärd för Allvarligt talat i P1. 2013 tilldelades hon Augustpriset för sin bok Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek.

Pressbilder
Horace Engdahl och Lena Andersson Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Horace Engdahl Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Lena Andersson Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio 

För information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: 

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56 

Susanna Einerstam, producent
Susanna.einerstam@sverigesradio.se
0702-40 68 68

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".