Masskrocken på Tranarpsbron januari 2013. Foto: Räddningstjänsten Skåne Nordväst
Masskrocken på Tranarpsbron januari 2013. Foto: Räddningstjänsten Skåne Nordväst
Programtips P4

Lördag 7 maj: P4 Dokumentär - Tranarpsbron och masskrocken

Kl. 23.07
När Johny Svensson kör ut på bron blir det plötsligt glashalt och dimman extremt tjock. Han anar inte att han är på väg mot en av de största masskrockarna i svensk historia. Sen blir livet sig aldrig livet likt igen.

Olyckan den 15 januari 2013 i nordvästra Skåne tar en mans liv och 40 personer skadas. Långtradare och personbilar krockar in i varandra och står i en enda röra. Johnys långtradare sladdar till och utan att Johny själv märker det klämmer hans bil ihjäl en man som står på bron.

- Situationen var extrem. Jag hade inte kunnat ha gjort något annorlunda, berättar Johny Svensson.

Janita Johansson jobbade på ambulansen och var en av dem som var snabbt på plats vid olyckan. Hon hörde ljudet av krockarna runt omkring henne. Hon såg personer som behövde hjälp men som hon inte kunde nå.

- Olyckan påverkade mig mer än vad jag trodde, berättar Janita Johansson.

Karolin Johansson, som till vardags är reporter på Sveriges Radio Trafikredaktion träffar Johny som körde tung lastbil, Janita Johansson och Thomas Malmquist som ryckte ut med ambulans från Ängelholm och Helsingborg och Jonas Hellsten från räddningstjänsten i Helsingborg. Hur var det på bron den där dagen? Hur påverkade den stora masskrocken dem som var fast där?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".