Leif Källberg (f.d. Andersson) med programmakaren Stefan Sundberg.
1 av 2
Leif Källberg (f.d. Andersson) med programmakaren Stefan Sundberg. Foto: Kenneth Svensson Foto: Foto: Kenneth Svensson
Leif Andersson 2016 och 1974.
2 av 2
Leif Andersson 2016 och 1974. Fotograf: Ola Warringer Foto: Ola Warringer
Pressmeddelande 2016-05-16

P4 Dokumentär: Mannen bakom Sveriges märkligaste skiva

Leif Andersson ligger bakom Sveriges märkligaste skiva men försvann spårlöst efter att hans mytomspunna singel spelades in 1974. Karlskronabon Roger Palmgren lyssnade på den första dokumentären som sändes påsken 2015 då Leif fortfarande inte gick att finna. Tack vare Rogers flitiga lyssnande i kombination med en arbetskamrats osannolika skarpsynthet har mysteriet var Leif befinner sig idag fått sin lösning.

Programmakaren Stefan Sundberg har nu i den uppföljande delen av dokumentären Historien om Sveriges märkligaste skiva, träffat Leif Källberg, före detta Leif Andersson, och reder ut alla frågetecken om den märkliga skivan ”Kind mot kind/Med andra ord” från 1974.  

– Det finns något genuint och äkta i Leifs inspelning som gör att singeln känns som något annat än en ren ploj och jag hade inte fattat hur otroligt många beundrare Leif har. Men ingen visste någonting om hur skivan egentligen kom till och detta fick vi svaren på i min förra dokumentär. Men en stor pusselbit saknades och det var ju Leif själv som vi aldrig hittade då, säger Stefan Sundberg.  

Leif spelade inte in fler singlar och försvann sedan lika snabbt som han dykt upp. Sedan dess har han varit som ett spöke för fantaster, skivsamlare och musikarkeologer. Ingen vet var han tog vägen och i och med det har både singeln och Leif blivit föremål för oändliga teorier, rykten och myter. 

­– Jag var övertygad om att Leif antingen var död eller så ville han under inga omständigheter prata om sin skiva och höll sig anonym, fortsätter Stefan Sundberg.

Nu får lyssnarna äntligen höra Leifs egen historia. Om varför han gjorde sin märkliga skiva. Varför har han hållit sig undan? Och inte minst vet han vart skivans upplaga tog vägen då det är en av de mest svåråtkomliga svenska skivorna idag?  

Sändningstid: 
P4 Dokumentär, Mannen bakom Sveriges märkligaste skiva – lördag 21 maj kl.  23.07 i P4, samt i efterhand och direktsänt på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.  

Pressbilder:
Leif Källberg (f.d. Andersson) med programmakaren Stefan Sundberg. Foto: Kenneth Svensson 
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3685413_1632_1224.jpg  
Foto-montage: Leif Andersson 2016 och 1974. Fotograf: Ola Warringer 
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3685420_2104_2456.jpg  

För mer information, vänligen kontakta: 
Stefan Sundberg, reporter 
stefan.sundberg@sverigesradio.se 
070 584 97 34  

Sofia Kottorp, projektledare P4 Dokumentär 
sofia.kottorp@sverigesradio.se 
073 414 30 44  

Susanne Tellinger, pressansvarig P4 
susanne.tellinger@sverigesradio.se 
08 784 65 70  

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".