Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding chefsdirigent. Fotograf: Magnus Laupa
Sveriges Radios Symfoniorkester, Daniel Harding chefsdirigent. Fotograf: Magnus Laupa
Pressmeddelande 2016-05-16

DET KLASSISKA MUSIKLIVET SAMLAS I RIKSTING

Den 26 maj arrangerar Sveriges Radio Berwaldhallen ett Riksting för den västerländska konstmusiken tillsammans med Svensk Scenkonst, Statens musikverk och Kungliga Musikaliska akademien. Den västerländska konstmusiken har varit en central del av vår kultur i närmare tusen år. Hur speglas detta i de kultur- och utbildning­spolitiska besluten idag? Vilken roll har konstmusiken i skolan, musikutbild­ningarna och medierna?

Rikstingets arrangörer noterar en kunskapsbrist om västerländsk konstmusik (i dagligt tal klassisk musik) och att konstformen får en alltmer undanskymd plats i det offentliga samtalet. Medierna rapporterar väldigt lite om det som försiggår inom konstmusiklivet och inom politiken saknas förståelse för konstmusikens och andra konstformers avgörande betydelse för ett välfungerande samhälle.  

-  Rikstinget syftar till att samla alla konstmusikens aktörer, politiker och medier till ett samtal om den västerländska konstmusikens betydelse för samhälle och mänsklig utveckling. Intresset för konstmusiken är starkt och brett – för många är klassisk musik meningen med livet – men vi ser stora brister i skolans musikundervisning och mediernas spegling av konsmusiklivet. Med Rikstinget vill vi skapa debatt om hur vi kan öka kunskapen om den västerländska konstmusiken och trygga återväxten bland musiker och publik, säger Helena Wessman, konserthuschef Berwaldhallen.

Under Rikstinget kommer konstmusikens plats i skolan att diskuteras, dess betydelse för människors utveckling och välbefinnande tillsammans med en färsk undersökning som bland annat visar att en femtedel av svenskarna har gått på en klassisk konsert eller opera under det senaste året. En liten uppgång har skett bland äldre, men intresset bland unga som vill lära sig spela orkesterinstrument minskar. Färre söker till högre musikutbildning och kvaliteten bland de sökande upplevs sämre.

Undersökningen visar att mediernas krympande redaktionella resurser har inneburit att bevakningen och kunskapen om den västerländska konstmusiken har minskat.

Riksting 26 maj 2016 Berwaldhallen kl 10-17 Moderator Sven Kristersson, professor Medverkande: Cilla Benkö, vd Sveriges Radio Helena Wessman, konserthuschef Berwaldhallen Cecilia Nebel, journalist Representanter från Adolf Fredriks musikklasser, Musikkonservatoriet Falun, musiklärare i grundskolan och estetiska gymnasier Marshall Marcus, El Sistema Europe Töres Theorell, professor emeritus Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet Erik Wallrup, skribent och författare Radiokören Paneldebatt ”Varför får den västerländska konstmusiken inte större genomslag i politiken och media när intresset och behovet finns”

Deltagare: Christer Nylander (L), Niclas Malmberg (MP), Marie Louise Rönnmark (S), Björn Wiman (DN), Lisa Irenius (SvD), Ella Petersson (SVT), Mattias Hermansson (SR).

Mer information på berwaldhallen.se

Klassisk musik definieras här som västerländsk konstmusik både äldre och samtida, i konsert- eller operaform, som utövas eller konsumeras vi olika kanaler i samhället. Rapporten utgår från befintliga kulturvaneundersökningar och institutioners samt myndigheters olika rapporter. En diskussionsrapport som ger en överblick över vissa centrala statistiska fakta gällande intresse för klassisk musik, musikämnets utveckling inom skolan och reflektioner från tunga medieföreträdare. Rapportförfattare: Cecilia Nebel, frilansjournalist, april 2016

För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta
Inger Söderholm,tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se


Mer om Berwaldhallen/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".