Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2016-05-11

Dudamel och Gergiev – två världsdirigenter och tre nya konserter till Östersjöfestivalen i Stockholm

Gustavo Dudamel och Simón Bolívar-Orkestern. Foto: Gerardo Gomez.
Gustavo Dudamel och Simón Bolívar-Orkestern. Foto: Gerardo Gomez.

Valery Gergiev och Mariinskijteaterns orkester – återkommande gäster på Östersjöfestivalen – bjuder i år på Prokofjev. Först Symfoni nr 3 i c-moll som sommarnattskonsert, och dagen därpå familjekonserten Peter och vargen, med skådespelaren Leif Andrée som berättare. För den 110 personer starka Simón Bolívar-orkestern från Venezuela är det däremot festivalpremiär. Den världsberömda dirigenten Gustavo Dudamel, tidigare chefsdirigent för Göteborgs Symfoniker, leder sin orkester i en unik konsert med verk av Desenne, Villa-Lobos och Ravel.  

– Vi är glada över att vi har kunnat utöka festivalen med dessa fantastiska nya programpunkter, som vi också hoppas och tror att festivalpubliken kommer att ta till sitt hjärta. Vi prövar något nytt i år, en sen kvällskonsert ­med Prokofjevs Symfoni nr 3 i c-moll av, vågar vi påstå, världens främsta Prokofjev-tolkare – Mariinskijteaterns orkester under ledning av Valery Gergiev, säger Michael Tydén, general manager, Östersjöfestivalen.

Sergej Prokofjev komponerade den tredje av sina sju symfonier under sommaren 1928 då han levde i exil i Paris. Symfonin är tillägnad hans vän och förtrogne, kompositören Nicolai Miaskovsky, och uruppfördes den 17 maj 1929 i Paris. Prokofjev själv ansåg den vara en av hans bästa kompositioner.

Sagan om Peter och vargen är numer ett klassiskt orkesterstycke som komponerades av Sergej Prokofjev 1936. Peter och vargen är också en introduktion till orkesterns instrument och den klassiska musiken. Barnfavoriten Leif Andrée, känd bland annat från SVTs barnprogram ”Labyrinten”, lotsar publiken genom historien. Peter och vargen passar alla åldrar men rekommenderas från 7 år.

Venezuelas kostnadsfria utbildningsprogram i klassisk musik, El Sistema, startades för 40 år sedan och har redan lyft upp hundratusentals barn och unga från gatorna. Den världsberömda dirigenten Gustavo Dudamel och symfoniorkestern Simón Bolívar är systemets mest berömda frukter. Dudamel har bland annat dirigerat musiken i början och slutet av den senaste Star Wars-filmen och är för svenskarna även känd som Göteborgs Symfoniorkesters tidigare chefsdirigent som tog El Sistema till Sverige och Hammarkullen.

Dudamel är idag konstnärlig ledare för Los Angeles filharmoniker och fortsätter också aktivt sin 17-åriga gemensamma bana med Simón Bolívar-orkestern. Denna unika Östersjöfestivalskonsert öppnas med musik av venezuelanska Paul Desenne vars verk tar intryck av barock och karibisk musik samt Heitor Villa-Lobos Bachianas brasileiras som kombinerar brasiliansk musik med Bach. Efter paus spelas musik av Maurice Ravel.

– Att få möjlighet att välkomna den Venezuelanska symfoniorkestern Simón Bolívar till festivalen är stort för oss. Det är en världsunik orkester med rötter i musikutbildningen El Sistema, och vi kan utlova ett otroligt fint program. Östersjöfestivalen har samarbetat med El Sistema Sverige sedan 2013 och vi ser med stor tillförsikt på framtiden där den klassiska musiken, musikglädje och lyckan i att skapa något tillsammans blir en väg till utveckling och gemenskap för barn och unga, säger Michael Tydén. 

Nya konserter   

  • 30 augusti, kl. 22.00, ”Mariinskijteaterns orkester”, Mariinskijteaterns orkester, dirigent Valery Gergiev
  • 31 augusti, kl. 17.00, ”Peter och vargen”, Mariinskijteaterns orkester, dir. V. Gergiev, Berättare Leif Andrée
  • 1 september, kl. 19.00, ”Dudamel och Bolívar”, Simón Bolívar-orkestern, dirigent Gustavo Dudamel

Mer information

För intervjuer och pressbiljetter kontakta Carin Balfe Arbman, pressansvarig Östersjöfestivalen, 070-633 35 08 carin.balfe_arbman@sverigesradio.se
 
Se det fullständiga programmet här www.balticseafestival.com


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".