Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kommentar 2016-05-16

Sveriges Radios tekniske direktör: ”Vi har fortfarande kunnat nå publiken”

I går kväll slogs Häglaredsmasten öster om Borås ut - en mast som sänder alla Sveriges radios kanaler samt de markbundna tv-kanalerna. Nu bekräftar polisen att masten har fällts avsiktligt. Nedan kommenterar Jyrki Elo, teknisk direktör, händelsen och Sveriges Radios plan vid dylika händelser. 

”Det inträffade är extremt allvarligt och helt oacceptabelt. Masten är ett viktigt skyddsobjekt”

Vi har dock kunnat sköta det för Sveriges Radio så viktiga beredskapsuppdraget.  Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) kunde ha gått ut till publiken om det hade blivit nödvändigt via framförallt närliggande sändare som överlappar och täcker stora delar av det aktuella sändningsområdet.

De cirka 200 000 personerna i P4 Sjuhärads sändningsområdet har under natten och dagen i dag inte kunna höra P4- Sjuhärad via den vanliga FM-frekvensen, men har kunnat ta del av grannkanalerna P4 Göteborg, P4 Skaraborg och P4 Jönköping. Dessutom har P4- Sjuhärads utbud nått publiken via sverigesradio.se och Sveriges Radio Play.

Sveriges Radio levererar också enligt de planer som finns för VMA till kommersiella aktörer via tex den kommersiella radion och så har givetvis också skett idag. 

Vi för nu en kontinuerlig dialog med vår leverantör Teracom som äger utsändningsmasterna. De måste göra allt som står i deras makt för att leva upp till det avtal de har med oss och säkerställa att liknande händelser inte kan inträffa igen. Publiken måste kunna lita på att även enskilda lokala kanaler från Sveriges Radio når ut i alla lägen.”

Jyrki Elo, Ekonomi och Teknik direktör

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".