Råden till min dotter är att tänka på sig själv, gå in tidigt och se hur hon har det med sitt sparande. Det tar jättelång tid att spara ihop till sin pension” säger Hannelore Leiker, som skilde sig vid 60.
Råden till min dotter är att tänka på sig själv, gå in tidigt och se hur hon har det med sitt sparande. "Det tar jättelång tid att spara ihop till sin pension” säger Hannelore Leiker, som skilde sig vid 60. Foto: Lars Mogensen
Programtips P1

Torsdag 2 juni i Pyramiden – Har jag råd att skilja mig som pensionär?

Kl. 10.35-11.00
Förra året var det drygt 4 000 personer över 60 år som lämnade varandra, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån. Det en fördubbling på tio år. I USA pratar man om den grå skilsmässorevolutionen, och i Sverige har det till och med blivit vanligare att äktenskap slutar genom skilsmässa än genom dödsfall. 

Det verkar som att allt fler 60-plussare brottas med existentiella tankar om hur resten av livet ska levas, nu när vi lever längre och friskare liv än förr. Kan det vara en av förklaringarna till att fler och fler äldre väljer att separera?

I Pyramiden den här veckan möter vi kvinnan som vågade ta steget och skilja sig, trots att ekonomin skulle försämras. Programmet handlar om ekonomi och relationer. Experten på ekonomi och pensionssparande Håkan Svärdman deltar i studion.

Bakom mikrofonerna, programledaren Agneta Nordin och Karen Söderberg, pensionerad journalist.


Pyramiden sänds torsdagar kl. 10.35-11.00 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".