Bengt Ernryd i sin hemmastudio
1 av 2
Bengt Ernryd i sin hemmastudio Foto: Berit Nygren/Sveriges Radio
Fem myror är fler än fyra elefanter.
2 av 2
Fem myror är fler än fyra elefanter. Foto: Lars Wiklund/SVT
Programtips P2

Söndag 5 juni: P2 Dokumentär – Fem myror är fler än fyra elefanter

Kompositören och jazzmusikern Bengt Ernryd berättar om hur det var att jobba med musiken och hela produktionen av tv-succén "Fem myror är fler än fyra elefanter" samt hur han tänkte. 

Det blir en musikalisk nostalgitripp, och bland mycket annat handlar det om O-låten, om varför siffran 14 kom att haka upp sig och om varför han använde dragspel i låten "Hipp som happ".  

– Man ska inte skämmas för att använda klichéer. Det har jag alltid sagt när det gäller teater- och filmmusik, att finns det någon kliché eller något begrepp eller vad man vill som man kan referera till så gör ju också publiken det. Och sjömansvalser - det hör ju till med dragspel, säger Ernryd som bland annat var musikchef på Stockholms stadsteater i nästan 40 år och har skrivit musiken till ett 100-tal teaterpjäser, ett 20-tal spelfilmer och många tv-serier, däribland också "Raskens".  

För programmets producent Berit Nygren berättar Ernryd också om sin passion för jazz och sina tonsättarstudier på Kungliga musikhögskolan på 60-talet. Stycket "Introspektion" i andra halvtimmen är från 1967 och ligger så långt från musiken i "Fem myror är fler än fyra elefanter" som man kan komma.  

Lyssna på P2 Dokumentär söndag den 5 juni kl 14.00 eller i efterhand under 30 dagar på sverigesradio.se/P2dokumentar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".