Bo-Anders innan Gärdesfesten 1970. Poliserna meddelar att festen inte får hållas.
Bo-Anders innan Gärdesfesten 1970. Poliserna meddelar att festen inte får hållas. Foto: Foto: Carl Johan De Geer
Programtips P2

Söndag 29 maj: P2 Dokumentär – Bo Anders Persson - progglegendar, minimalist och odlare

En dokumentär om konsten att överleva, kompromisser, vart världen är på väg och alltid förenat med musiken. Visionären Bo Anders Persson förenar musiken med naturen. Från Träd, gräs och stenar till In C-inspirerade Tape-loopar.

Sommaren 1959 besökte Bo Anders Persson ett industrisamhälle i England. Det var så varmt ute att man knappt kunde se himlen. Industribältet hade tagit över och allt var grått. Efter detta var allt förändrat för Bo Anders och han kom att ägna årtionden av filosofi, miljö, odling och konsten att överleva - förenat med musiken. I olika musikaliska konstellationer har han uttryckt detta från minimalismen och hans uppmärksammade verk ”Proteinimperialismen” till ett av Sveriges första psykedeliska band som Bo Anders är med och grundar som döps till Pärson Sound. Bandet byter snabbt namn till Harvester och International Harvester som sedermera blev Träd gräs och stenar. De senare konstellationerna kom att bli väldigt viktiga för den progressiva musikrörelsen i Sverige. Bandets signum var malande, repetitiva och långsamt förändrade nyanser i musiken till renodlade covers av Rolling Stones. 

Bandet kom även att starta den första makrobiotiska restaurangen i Stockholm och några av bandmedlemmarna var medarrangörer till den berömda festivalen Gärdesfesten. Idag har Träd gräs och stenar blivit kultförklarade och nyligen släpptes en LP-Box med bandets alla utgivningar samt outgivet material på det amerikanska bolaget Anthology Recordings och i skrivande stund är LP-boxen med sex skivor redan slutsåld. Bo Anders Persson som kompositör har även blivit uppmärksammad på senare år och för allt fler i den yngre generationen har bandets olika konstellationer väldigt ofta blivit en kod till den nuvarande alternativa musikrörelsen där ett medvetande om sin plats i samhället, solidaritet och relationen till naturen väldigt ofta är kärnan.

En P2 Dokumentär av Elena Wolay

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".