Operan Iyov bygger på Bibelns Job. Gränslandet del 2, Rekviem för rebeller. Foto: Valeriya Landar
Operan Iyov bygger på Bibelns Job. Gränslandet del 2, Rekviem för rebeller. Foto: Valeriya Landar Foto: Operan Iyov bygger på Bibelns Job. Gränslandet del 2, Rekviem för rebeller. Foto: Valeriya Landar
Pressmeddelande 2016-08-12

Ny serie i Musikmagasinet: Gränslandet – musikalisk spaning i Ukraina

24 augusti firar Ukraina 25 år som självständig nation. Kulturjournalisten Sofia Nyblom reser till Ukraina för att lyssna till det unga, och samtidigt urgamla landets musik i en serie i fyra delar med start lördag 20 augusti i P2.

Kulturjournalisten Sofia Nyblom går på musikalisk spaning i Ukraina och möter trubadurer, rocklegender, undergroundmusiker, kompositörer och Eurovisionvinnare.  Hur påverkas ukrainska musiker av kriget med Ryssland? Och vad är ukrainsk musik, med tanke på att Ukraina tillhört Habsburgska kejsardömet,Tsarryssland, Polen och Sovjet?

I första avsnittet möter Sofia Nyblom trubaduren Taras Kompanichenko, som rekonstruerar traditionen av historieberättande ballader. Hon går på rockkonsert med Okean Elzy, och möter krimtatariska Eurovisionvinnaren Jamala. Dessutom tonsättaren Alla Zagakevych, som skrivit musik till filmen om massmordet på Ukrainas blinda trubadurer.  

I kommande avsnitt träffar hon tjejbandet Dakh Daughters; elektroakustiska fenomenet Onuka; och rebellerna bakom den post-moderna operan Iyov - eller Job.  I programmen porträtterar hon Ukrainas mest etablerade tonsättarnamn i dag, utforskar Ukrainas liederskatt och tar reda vad som hände med den judiska och den krimtatariska musiken i Ukraina efter andra världskrigets folkmord.

Musikmagasinet: Gränslandet – musikalisk spaning i Ukraina
Lördag 20 augusti kl. 12.03 i P2: Del1 - Den siste trubaduren

Lördag 27 augusti kl. 12.03 i P2: Del 2 - Rekviem för rebeller

Lördag 3 september kl. 12.03 i P2: Del 3 - Drömmar om Tjernobyl

Lördag 10 september kl. 12.03 i P2: Del 4 - Förbjudna sånger

Pressbild:
Operan Iyov bygger på Bibelns Job. Gränslandet del 2, Rekviem för rebeller. Foto: Valeriya Landar

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Sofia Nyblom, producent
sofia@nyblomcommunication.se
070-2377361

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista