Pressmeddelande 2016-08-25

Premiär för ”Klassiska podden” med Camilla Lundberg och Carl Tofft

I morgon, fredag 26 augusti, är det premiär för Klassiska podden. Camilla Lundberg och Carl Tofft pratar i tio avsnitt om berömda kompositörer, reder ut varför musiken låter som den gör och vad den har för betydelse i dag.

 

Klassiska podden vänder sig till lyssnare som vill fördjupa sig i den klassiska musiken och lära känna kompositörerna lite bättre – på ett lustfyllt sätt. Camilla Lundberg och Carl Tofft, som tidigare gjort både radio- och tv-serier tillsammans, berättar om en kompositör per poddavsnitt och illustrerar med korta musikavsnitt.

– Det blir sanningar och skvaller om mannen – och ibland kvinnan – bakom mästerverken. Som ofta har påverkat hur musiken låter, säger Camilla Lundberg.

– Och när man benar ut varifrån Hollywoods bombastiska filmmusik kommer, brukar det visa sig att Beethoven, Wagner eller Strauss är urkällan, konstaterar Carl Tofft

Planerar man att besöka Östersjöfestivalen eller lyssna på sändningarna därifrån i P2 så kan man ladda upp inför med de avsnitt som handlar om kompositörer som spelas under festivalen: Strauss, Mozart, Sjostakovitj, Händel och Britten.

Klassiska podden släpps i tio avsnitt på fredag 26 augusti kl. 09.00. Avsnitten är omkring 45 minuter långa och kan höras på sverigesradio.se/p2 och i Sveriges Radio Play.

Hemsida

Klassiska podden – avsnittsbeskrivningar: 

Richard Strauss – Idel skandaler och succéer. Efter Wagner var det ”Richard den andre” som skrev tysk operahistoria. Kunde han verkligen komponera en tekopp i musik? Än i dag lånar Hollywoodfilmen av Richard Strauss.

Georg Friedrich Händel – Så blev tyske Händel en framgångsrik engelsk affärsman. Men hur lyckades Londons föräldralösa barn att lansera succén med oratoriet Messias? Och varför börjar den klassiska musikens historia med Händels död?

Igor Stravinskij – Han var musikens Picasso och själva symbolen för modern musik. Stravinsky hade många strategier för att hålla sig i tidens framkant, särskilt efter flytten till Hollywood. Men varför var det så viktigt att mörka det ryska i hans musik?

Wolfgang Amadeus Mozart – Nej, Mozarteffekten funkar inte. Men det gjorde effekten av Amadeus – den Oscarsbelönade storfilmen som radikalt ändrade bilden av underbarnet från Salzburg. Är det helt enkelt en ny Mozartmyt som fått ersätta den gamla?

Johannes Brahms – Bakom hans stora tomteskägg fanns en smärtsam hemlighet. Faktum är att en stor mängd Brahmsmusik komponerades av en spenslig och lenkindad man. En yngling från Reeperbahn som gjorde den stora klassresan till Wien.

Benjamin Britten – Homosexuell, vänster, pacifist – ett omstritt musiksnille som slutade som lord i brittiska överhuset. Hyllad och älskad för sina operor och körer. Men hur var det med Britten och pojksopranerna?

Clara och Robert Schumann – ”Sysslar ni också med musik, herr Schumann?”. Det var Clara, inte Robert, som länge var den stora stjärnan. Ett hyperromantiskt konstnärspar som drömde om att komponera tillsammans; ett musikaliskt äktenskap som slutade i moll.

Dmitrij Sjostakovitj – Varför så nervöst kedjerökande? Som Sovjets främsta kompositör hade Sjostakovitj starka skäl till fruktan, rentav för sitt liv. Drabbad av den politiska övermaktens dråpslag vart tolfte år – det satte spår i hans musik.

Ludwig van Beethoven – Hur kommer det sig att Beethoven kallas för ”titan”? Själva förebilden för den kämpande kompositören med håret på ända, döv för omvärldens konventioner. Men också som symbol för den tyska musikens överlägsenhet.

Richard Wagner – Sin tids mest omskrivna kulturpersonlighet, kontroversiell än i dag. Wagner ville så mycket mer än att vara operakompositör – något han aldrig kallade sig. Förförisk och förfärlig, hur förhåller man sig till den högljudde tysken?

 

Pressbilder:

Carl Tofft och Camilla Lundberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Carl Tofft och Camilla Lundberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Camilla Lundberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Carl Tofft. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

 

För mer information, vänligen kontakta: 

Camilla Lundberg, programledare
camilla.lundberg50@gmail.com  
0709-64 55 36

Eva Sahlin, PR- och presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52