Brev till en krigerska – nyskrivet radiodrama av Athena Farrokhzad
Pressinbjudan 2016-09-06

Brev till en krigerska – nyskrivet radiodrama av Athena Farrokhzad

Athena Farrokhzad är tillbaka med ett nyskrivet verk för Sveriges Radio Drama. Varmt välkomna till förhandslyssningen av ”Brev till en krigerska” på Kulturhuset/Studion (ingång vid fontänen) söndag 11 september kl. 17.00. Efter föreställningen blir det samtal med Athena Farrokhzad, regissören Saga Gärde och de medverkande Shang Imam och Sîlan Diljen samt radiodramachefen Malin Axelsson. Radiodramat sänds även samma kväll, söndag 11 september kl. 20.03 i Drama i P1.

En kvinna skriver till sitt framtida barn, om varför hon inte har några släktklenoder att lämna i arv. Hon berättar om varför hon måste sjunga vaggvisor på ett språk hon inte behärskar, om flyktvägar som förvandlas till återvändsgränder och om den sorg som är kärlekens pris. Brev till en krigerska är ett lyriskt drama om graviditet i migrationens fotspår.

Athena Farrokhzad, en av Sveriges mest uppmärksammade poeter, är tillbaka med ett nyskrivet verk för Sveriges Radio Drama med premiär den 11 september kl. 20.03 i Drama i P1.

Radioversionen av hennes lyriska debut Vitsvit, i regi av Saga Gärde, blev snabbt en favorit hos både kritiker och publik. I deras nya samarbete Brev till en krigerska medverkar radioprofilerna Shang Imam, programledare för Verkligheten i P3, och Sîlan Diljen, som gjort dokumentär- och sociala medier-projektet #minflykt.

Brev till en krigerska är en på samma gång kollektiv och intim berättelse. Liksom i Vitsvit har regissören Saga Gärde skapat en komposition av lyrisk text, dokumentära inslag och såväl nyskriven som samplad musik, i David Gülichs ljuddesign.

– Jag ville arbeta med det gravida tillståndet, som är textens utgångspunkt, säger Saga Gärde. Att vara två i samma kropp väcker frågor om ytterligheterna i vår existens, om liv och död. Vetskapen om att allt kan förändras i och med barnet sätter ens identitet på spel och aktualiserar det arv man för med sig. Ur de medverkandes speglingar i texten växer en kollektiv erfarenhet om den generation vars föräldrar var revolutionärer och flydde till Sverige. Här ställs ansvaret att föra vidare berättelser mot det nyfödda barnets oskuldsfulla ansikte. Hur tidigt kan man berätta om de minfält man själv korsat som barn? Blir man begriplig om man låter bli? Jag har arbetat med flera narrativa plan för att skapa en ljudbild där texten vecklas ut som ett stycke musik.

ur Brev till en krigerska:

Jag undrar om du kommer att bli den första som får stanna.
Om du kommer att avsluta ditt liv på samma plats som du påbörjar det.
Om du kommer att kalla en plats hem utan att se den ödeläggas.
Om du kommer att begrava oss någonstans dit du kan återvända.
Eller om du också måste ta ett hastigt farväl som visar sig bli ett slutgiltigt.

Athena Farrokhzad är poet, översättare, dramatiker och lärare vid Biskops Arnös författarskola. 2013 utkom hennes debut Vitsvit på Albert Bonniers förlag, en diktsamling som kretsar kring erfarenheter av revolution, krig, migration och rasism och hur det villkorar människors relationer till sin omvärld. Boken har översatts till ett tiotal språk och dramatiserats av Saga Gärde för Sveriges Radio Drama och av Farnaz Arbabi för Unga Klara. 2016 utkom hennes andra diktsamling Trado, skriven tillsammans med den rumänska poeten Svetlana Cârstean.

Saga Gärde är skådespelare och regissör och undersöker gränslandet mellan fiktivt och dokumentärt berättande. Under 2012 regisserade hon Anna Järvinen i rollen som Marie Antoinette i Alla ska dö men jag ska dö först på Drottningholms slottsteater. Hon har studerat dokumentärfilm för Tove Torbiörnsson vid STDH. Hennes första dokumentär Lisas känsla (Silverosa film) fick ett hedersomnämnande vid Tempo dokumentärfilmsfestival 2013. Hennes andra film Ni ska se att jag har rätt, som berör fackets roll på arbetsmarknaden hade premiär på göteborgs filmfestival och visas på tv senare under hösten (TRiart/UR). 

Brev till en krigerska av Athena Farrokhzad sänds söndag 11 september kl. 20.03 i Drama i P1.

Regi: Saga Gärde
Ljuddesign: och musik David Gülich
Ljudtekniker: Frida Englund 
Ljudredigering: Jonas Mattsson
Producent: Magnus Berg
Medverkande: Şîlan Diljen, Shang Imam
Sång: Ylva Karlsson, Orchi Lattapiat, Aida Manouchehrpour, Sandra Medina, Shahram Nazeri, Mohammad-Reza Shajarian

Pressbild

Brev till en krigerska av Athena Farrokhzad. Foto: iStock
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/1191/f7b16fe2-579a-4101-9a47-521217a85d48.jpg
 

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista