Jesper Nordin foto Freddie Sandström
Foto: Freddie Sandström
Pressmeddelande: 2016-10-06

Radiosymfonikerna möter remixad Birgit Nilsson i nytt verk

Den internationellt erkände tonsättaren Jesper Nordins verk ”Röster” framförs för första gången i sin helhet av Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding, den 13 & 14 oktober. Verket består av tre skilda delar; ”Åkallan” som är influerad av svensk folkmusik, ”Ärr” som bygger på extrem hårdrock och ”Öde”, Sveriges Radios beställningsverk som uruppförs. I ”Öde” används inspelningar av Birgit Nilssons och Jussi Björlings legendariska röster som orkestern spelar med.

Jesper Nordin är dubbelt aktuell då hans stråkkvartett Visual Exformation uruppförs på Festival Musica i Strasbourg av ensemblen Quatuor Diotima redan vecka innan.

Jesper Nordin använder sig ofta av elektronik i sina verk, både inspelade ljud men också sådant som produceras i stunden på konsertscenen. Han är starkt influerad av folkmusik och började själv med musik i ett punkband, vilket kan höras i hans verk. Men han försöker aldrig efterlikna det han inspireras av utan använder det som ett grundmaterial eller utgångspunkt.

”Det är som om man spelade upp en folklåt i en gigantisk kyrka men sen tar bort själva låten. Den efterklang och det eko man då hör är det jag använder.” säger Jesper Nordin.

Se en kort video med Jesper Nordin där han berättar om ”Röster” och sitt komponerande.
https://youtu.be/Ctv2uVpwZRE

 
Fakta om Jesper Nordin
Född: 6 juli 1971 i Stockholm. Utbildning: Studier i musikvetenskap samt komposition på Kungliga musikhögskolan, IRCAM i Paris och för Brian Ferneyhough vid Stanford University. Övrigt: Sveriges Radio Composer in Residence 2004–2006. Verk i urval: calm like a bomb för violin och tape, Pendants för ensemble och elektronik, Residues för orkester, Invisible Mantra för kör, Vicinities som uruppfördes i Berwaldhallen 2011 av Radiosymfonikerna och Fredrik Ekdahl under Daniel Harding.


För mer info och intervjuförfrågningar, kontakta
Karl Thorson, Press- & PR-ansvarig / Press & PR Manager
Berwaldhallen | Sveriges Radios Symfoniorkester | Radiokören
karl.thorson@sverigesradio.se
08-784 18 30 | 070-431 18 93

Mer om Berwaldhallen/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".