Sanna Bråding och Maria. Foto: Anders Olsson/Sveriges Radio
Sanna Bråding och Maria. Foto: Anders Olsson/Sveriges Radio
Programtips P3

Söndag 23 oktober i Pira & Bråding i P3: Maria om att tampas mot cancer

Kl. 14.03-16.00.
Under uppväxten lever Maria ett destruktivt liv med alkohol, droger och ätstörningar. Det sista hon gör är att bry sig om sin kropp. När hon är 29 år gammal förändras allt när hon får beskedet att hon har lungcancer. Läkarna säger att det inte finns något de kan göra för att rädda hennes liv. 

- Läkaren kom in i rummet med tårar i ögonen och berättade för mig att jag hade en tennisbollsstor tumör i min ena lunga. Jag minns att det första jag frågade var om jag skulle dö. Och han svarade ”jag vet inte, men det ser rätt illa ut”.

Maria påbörjar en tuff cellgiftsbehandling som tar hårt på hennes kropp. Under åtta månader genomlider hon ett rent helvete. Hon blir beroende av morfin för att dämpa alla smärtor. Samtidigt som hon själv tampas med sin egen cancer går hennes mamma bort i samma sjukdom.

När hon äntligen får veta att tumören halverats väljer hon att lägga allt det hon varit med om bakom sig och lever livet fullt ut, på exakt samma sätt som innan. Men det dröjer bara ett år innan hon får nästa tuffa besked. Cancern har spridit sig och nu har hon tumörer i båda lungorna, skelettet och livmodern och Marias värld stannar på nytt.

- Den här gången kände jag hur kroppen och min själ bara skrek ut: Inga fler cellgifter. Jag visste hur den behandlingen hade tagit på min kropp så jag ville testa om det fanns andra vägar att gå.

Det här blir starten på en lång och krokig resa för Maria med smoothie-retreater, hälsohem och tarmrensningar. Till slut, efter många upp- och nergångar, läggs hon in på sjukhus med en rejält försvagad och utarmad kropp. Hon får veta att nu är allt hopp ute. Nu handlar det bara om att uthärda alla smärtorna fram tills det att cancern tar hennes liv.

Hör Marias starka berättelse om hur hon insjuknade i cancer, hur hon gick från ett destruktivt leverne till att istället börja lyssna på och omfamna sin kropp och hur hon till slut lyckades besegra cancern.

Pira & Bråding i P3 sänds söndagar 14.03-16.00.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".