Roza K. Foto:
Roza K. Foto: Privat
Programtips P1

Söndag 23 oktober i P1 Dokumentär: Minnet av Róza Kovács

Kl. 15.03-15.55
20 december 1956. Det brinner på flyktingförläggningen i Vrigstad. En våldsam eldsvåda har brutit ut och den sprider sig. Tegelpannor på taket sprängs i hettan. I eldskenet sitter en ung kvinna. Hon heter Róza, hon är 25 år gammal och hon har nyligen anlänt.

Till Vrigstad just den kvällen kommer journalisten Barbro "Bang" Alving. Hon är  tillbaka från en reportageresa till Budapest. Där har hon sett följder av den krossade Ungernrevolten, folkupproret mot den hårda kommunismen i landet.

Bang skriver att hon ser sovjetiska tanks på stadens gator, att svarta sorgfanor fladdrar i den vintriga vinden och att i parkerna står vita enkla träkors där studenter begravts.

Människor har stupat och deporterats. Många har flytt. Precis som Róza.

Den här berättelsen börjar i mötet mellan en reporter och en ung kvinna som kom till Sverige efter revolten. Efter deras möte vid flyktingförläggningen träffades de aldrig igen. Bang återvände till Stockholm, men Ròza, vart tog hon vägen?

I programmet medverkar Rózas familj Sussi, Katti, Magdalena, Stefan och Veralena Deak. Genom bandinspelningar och texter medverkar också Bang. 

Helen Ardelius är dokumentärmakare och radioproducent med otaliga uppmärksammade program bakom sig, bland andra Normalmstorgsdramat , Gibraltar och Alla vill till himlen...

På söndag, 23 oktober, är det sexio år sedan upproret i Ungern startade. Samma dag kl. 15.03 sänds P1 Dokumentär: Minnet av Róza Kovács.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".