Oscar och Farah på Musikhjälpen 2015.
1 av 2
Oscar och Farah på Musikhjälpen 2015. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Molly Nutley. Foto: Jan Danielsson
2 av 2
Molly Nutley. Foto: Jan Danielsson/SVT
Pressmeddelande 2016-11-03

Musikhjälpen 2016: Molly Nutley är årets resande reporter och Farah Abadi och Oscar Zia gör comeback som publikens ambassadörer

Molly Nutley är årets resande reporter i Musikhjälpen 2016. Planen är att hon ska rapportera från det konfliktsargade Burundi utifrån årets tema – barn i krig har rätt att gå i skolan. Klart är också att P3-profilerna Farah Abadi och Oscar Zia gör comeback som publikens ambassadörer efter fjolårets rekordinsats. Musikhjälpen drar igång 12 december och sänder direkt från Stortorget i Örebro under 144 timmar.

Årets resande reporter, skådespelaren Molly Nutley, kommer i Musikhjälpen 2016 rapportera direkt från ett land där behovet av skola och undervisning är mycket stort. Planen är att Mollys resa går till Burundi, ett av världens fattigaste länder som under långa perioder sargats av inbördeskrig.

– Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om jag ville vara med utan kände direkt att det här ska jag göra. Men det är klart att jag är lite nervös också. Jag har följt Musikhjälpen fram och tillbaka genom åren och har alltid blivit berörd och imponerad av alla inblandade. Nu ser jag fram emot att få vara med och hjälpa till att sprida årets budskap om vikten av att se till så att även barn i konfliktdrabbade områden får möjlighet att gå i skola, säger Molly Nutley.

Som publikens ambassadörer kommer vi under sändningsveckan i december återse Farah Abadi och Oscar Zia, som i fjol hjälpte till att slå rekord i antal engagemang. Till vardags leder de “Relationsradion i P3” där de ger lyssnarna relationsråd, men under Musikhjälpen-veckan kommer Farah Abadis och Oscar Zias kontakt med publiken handla om att få hela Sverige att engagera sig i årets tema som är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

– Det ska bli kul att återvända till Musikhjälpen och ta vid där vi slutade förra året. Då blev det rekord i antal engagemang och jag ser fram emot när svenska folket slår det i år igen. Alla kan inte ge pengar men alla kan engagera sig – arrangera en konsert, sälja bullar eller springa för Musikhjälpen. Min dröm är att alla i Sverige på något sätt ska vara delaktiga i Musikhjälpen, så till alla er därute – mobilisera er nu, Musikhjälpen är snart här, hälsar Farah Abadi. 

– Jag är superhedrad över att få vara med i år igen, säger Oscar Zia. Vi hoppas på att vi får ännu fler engagemang till vad som är Sveriges viktigaste vecka. Tillsammans kan vi bidra till att andra får det bättre!

Molly Nutley
Skådespelaren Molly Nutley har medverkat i filmer som “Så olika”, ”Alena” och ”Änglagård – tredje gången gillt”. Hon är aktuell i andra säsongen av SVT:s dramaserie "Tjockare än vatten” och senare i år i Colin Nutleys nya tv-serie "Saknad” på C More.

Farah Abadi
Farah Abadi har varit programledare i Sveriges Radios Malmö-kanal Din Gata 100,6, “Sommarlov” i SVT och “P3 med Farah Abadi”. Hon har också medverkat i programmet Världens Barn och varit backstage-reporter under “Eurovision” i SVT. Just nu leder hon “Relationsradion i P3” tillsammans med Oscar Zia.

Oscar Zia
Artisten och programledaren Oscar Zia har medverkat i Melodifestivalen två gånger (2014 och 2016) och kom i våras tvåa med låten “Human”. Han har även haft hits med låtarna "Yes We Can” och "#fail”. Sedan 2014 medverkar han regelbundet i P3 i exempelvis "Knyckare i P3” och sedan 2015 i "Relationsradion i P3” tillsammans med Farah Abadi.

Musikhjälpen 2016 – Barn i krig har rätt att gå i skolan
Årets tema för Musikhjälpen 2016 är "Barn i krig har rätt att gå i skolan”. Över 30 miljoner barn kan inte gå i skolan på grund av krig och konflikter. Skolor attackeras och ockuperas varje dag. Samtidigt är det en mänsklig rättighet att gå i grundskola och skolan kan vara skillnaden mellan liv och död.  Barns situation är på många håll i världen akut. I Syrien är över 6000 skolor redan förstörda, skadade eller ockuperade av militära styrkor och många skolor används som skydd för människor på flykt. Hälften av alla syriska barn går inte i skolan över huvud taget.

Musikhjälpen 2016 äger rum 12-18 december i Örebro och direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio och SVT Play.

Vilka som blir årets programledare presenteras senare i höst.

Läs mer om Musikhjälpen 2016 här: www.musikhjälpen.se

Om Musikhjälpen
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undanskymd humanitär katastrof. Tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sex dagar, sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

2015 var årets tema i Musikhjälpens ”Ingen ska behöva fly undan klimatet” och det blev en rekordinsats från publiken. Hela 260 000 engagemang genomfördes runt om i Sverige och Musikhjälpen samlade in över 31 miljoner kronor under ledning av programledartrion Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

 

Pressbilder:

Molly Nutley. Foto: Jan Danielsson/SVT
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/172acaeb-559a-42b7-9558-cd4c12b4909a.jpg

Farah Abadi och Oscar Zia, publikens ambassadörer för Musikhjälpen 2016. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Elev räknar på en tavla med siffror med hjälp av en pekpinne under en matematiklektion i en skola för föräldralösa barn i Fort Portal i västra Uganda. Foto: Helena Landstedt/TT

I provinsen Aleppo i norra Syrien lever tiotusentals människor i flyktingläger och många barn bär på svåra upplevelser efter år av konflikter. Lärare i lägren försöker ge dem någon slags normalitet och vardag. Foto: Erhan Sevenler/TT

Musikhjälpen 2015: Vy över Stora torget i Linköping. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
 

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Iles, pressansvarig Musikhjälpen
helena@iles.se
073-980 52 51

Tannaz Hashemi, SVT Kommunikation
tannaz.hashemi@svt.se
073-712 74 00

Angelika Vaskevitch, pressansvarig Sveriges Radio
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
073-231 45 56

Robert Frisk, projektledare Sveriges Radio
robert.frisk@sverigesradio.se
070-568 14 63

Pär Nordahl, projektledare SVT
par.nordahl@svt.se
070-884 70 70

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
per.byman@svt.se
073-534 07 77

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".