Pressbild: Torill Kornfeldt. Foto: Bjarke Pedersen
1 av 2
Torill Kornfeldt. Foto: Bjarke Pedersen
Torill Kornfeldt. Foto: Bjarke Pedersen
2 av 2
Torill Kornfeldt. Foto: Bjarke Pedersen
Pressmeddelande 2016-11-04

Premiär för Hopp i P1 – ett vetenskapsprogram om allt som blivit bättre

I morgon är det premiär för Hopp i P1, ett vetenskapsprogram om problem vi lyckats lösa, avvärjda katastrofer och förbättrade liv. Med start lördag får lyssnarna höra korta program om stor förändring genom forskning, folkrörelser, lagstiftning, samarbete och innovation. Programledare är vetenskapsjournalisten och författaren Torill Kornfeldt.

– Mänskligheten står idag inför enorma utmaningar som minskande artrikedom, sötvattensbrist och en accelererande migration, inte minst på grund av klimatförändringarna. Därför vill vi berätta om problem man faktiskt lyckats lösa och om metoderna som fungerar – om forskning, folkrörelser, lagstiftning, samarbete och innovation, säger programledaren Torill Kornfeldt.

Programmet fokuserar på positiva nyheter, så som revolutionerande vardagseffekter av solcellsteknologi, IT i utvecklingsländer, om blåvalarna som återhämtar sig efter att nästan ha dött ut, om våldet som minskar och läskunnigheten som ökar.

– Snart kommer den vidriga guineamasken aldrig mer att plåga en människa, säger Torill Kornfeldt.

Hopp i P1 har premiär lördag 5 november kl. 10.45-10.55 och sänds därefter varje lördag i sammanlagt tio avsnitt. Programmen går även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Om programledaren:
Torill Kornfeldt är vetenskapsjournalist, författare och föreläsare. Hon har bland annat jobbat på Dagens Nyheters vetenskapsredaktion och Vetenskapsradion i P1. Torill är biolog i botten och extra intresserad av frågor om hur vetenskap förändrar samhället. Hon föreläser ofta om biologi och bioteknik samt släppte nyligen den populärvetenskapliga reportageboken ”Mammutens återkomst”. Torill är bosatt i Lund. 

 

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".