Cilla Benkö, Sveriges Radios VD  Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Cilla Benkö, Sveriges Radios VD Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2016-11-07

Kommentar från Sveriges Radio med anledning av Medieutredningens slutbetänkande

Sveriges Radios vd Cilla Benkö kommenterar Medieutredningens slutbetänkande.

– Vi välkomnar en utredning med förslag på hur det går att stärka den viktiga lokala journalistiken. Kan pressen stärkas utan att det går ut över mångfald och vår roll så är det givetvis bra. Det är positivt att utredaren säger att det innebär en tydlig risk för försämring att ta medel från public service för att finansiera presstödet, säger Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.

– Vi har alltid sagt och fortsätter att hävda att det är viktigt med ett starkt Sveriges Radio och starka lokala tidningar sida vid sida. Vi tycker också att det är bra att utredningen lyfter fram den stora globala och digitala konkurrensen som behöver ses över samt att man uppmärksammar behovet av skärpta straff för dem som hotar journalister.

– Sveriges Radio arbetar idag med att tillsammans med publiken utveckla det lokala innehållet, att öka vår närvaro runt om i landet och att med hjälp av ny teknik finnas där publiken finns. Men Sveriges Radio handlar också om så mycket mer: Vi producerar redan idag radio via 27 lokala kanaler, vi har Ekot med Nordens största korrespondentnätverk, dokumentärer, musik, sändningar på ett stort antal minoritetsspråk samt ett kulturuppdrag som omfattar såväl granskning som eget skapande, fortsätter Cilla Benkö

– Ett svenskt hushåll betalar idag cirka 800 kronor per år för allt det vi producerar, ett utbud som 5 miljoner över hela landet tar del av varje dag. 84 procent av svenskarna anser att Sveriges Radio gör en stor nytta för samhället, säger Cilla Benkö.


För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Jan Petersson, strategidirektör
jan.petersson@sverigesradio.se
070-637 11 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".