Bob Dylan, Nobelpristagare i litteratur 2016
1 av 5
Ludvig Josephson och Kerstin Wixe Foto: Joseph Knevel, SR
Sven Nordström, Kerstin Wixe och Ludvig Josephson under inspelningen av Memoarer. Första delen av Bob Dylan
2 av 5
Sven Nordström, Kerstin Wixe och Ludvig Josephson under inspelningen av Memoarer. Första delen av Bob Dylan Foto: Joseph Knevel, SR
Ludvig Josephson läser Memoarer. Första delen. av Bob Dylan
3 av 5
Ludvig Josephson läser Memoarer. Första delen. av Bob Dylan Foto: Kerstin Wixe
Ludvig Josephson läser Bob Dylans Memorarer. Första delen
4 av 5
Ludvig Josephson läser Bob Dylans Memorarer. Första delen Foto: Kerstin Wixe, SR
Bob Dylan
5 av 5
Bob Dylan Foto: SVT Bild
Programtips P1

Onsdag 7 december i Radioföljetongen: "Memoarer. Första delen" av Bob Dylan, uppläsning av Ludvig Josephson

Kl. 11.35-12.00
Premiär för ny radioföljetong. Ludvig Josephson läser "Memoarer. Första delen" av Bob Dylan, årets Nobelpristagare i litteratur. Hur gick det egentligen till när Bob Dylan blev Bob Dylan?

Memoarer. Första delen (Chronicles, Volume 1) kom ut 2004 och är inte alls en regelrätt biografi med ett linjärt händelseförlopp, utan en ömsint berättelse som i långa stycken skildrar en ung mans bildningstörst och skaparvåndor.

Bob Dylans Memoarer lär vara nedknackad på en gammal skrivmaskin under tre års tid och texten är lika oförutsägbar som Bob Dylans poesi. I boken finns många nycklar till gåtan och legenden Bob Dylan, men det är ingen bekännelsebok som fokuserar på detaljer från hans privata liv. Han uppvisar i texten samma integritet som han haft under hela sin artistkarriär och väljer noga vad han vill berätta.

Lyssnarna får följa den unga och helt okända Bob Dylan under tidigt 60-tal i New York. I tillbakablickar gläntar han ibland på dörren till familj, uppväxt och privatliv men stänger den lika snabbt igen.

Lyssnarna får även höra mycket om amerikanskt musikliv i allmänhet och folkmusik i synnerhet. Vi tar del av de plågsamma åren då alla krävde att Bob Dylan skulle ”leda” alla möjliga proteströrelser eller ta kommandot över den amerikanska musikscenen. Och vi genomlider hans kreativitetskriser då han inte längre känner att han kan relatera till något han tidigare skrivit och funderar på att helt lägga av.

Chronicles, Volume 1 fick ett översvallande mottagande när den gavs ut och många hoppas på en fortsättning.

Radioföljetongen försöker alltid bjuda på årets Nobelpristagare i litteratur och den här gången är det Ludvig Josephson, mångårig producent på Sveriges Radio, som gör uppläsningen. Vi känner igen hans röst från otaliga radioteaterproduktioner och också från den uppmärksammade Creepy-podden.

Ludvig Josephson är själv musiker och har i många år följt Bob Dylan. Han kommer i slutet av varje poddavsnitt att ge oss en personlig kommentar till vad vi nyss hört.

Hela uppläsningen finns på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio play efter att första avsnittet sänts.

Radioföljetongen "Bob Dylans Memoarer" sänds i 27 delar, varje vardag kl. 11.35-12.00 mellan 7/12-13/1 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".