Tonsättaren och ljudkonstnären Kajsa Magnarsson spelar bland annat elgitarr med penisattrapp.
Tonsättaren och ljudkonstnären Kajsa Magnarsson spelar bland annat elgitarr med penisattrapp. Foto: Dimitri Djuric
Programtips P2

Lördagen den 3 december i Musikmagasinet: Kvinnors musik - på väg! Avsnitt 4

Kl. 12:03
Vi får möta tre musikkvinnor som alla är utbildade i komposition vid konservatorier i Sverige och Norge men även arbetar med elektroakustisk musik. De låter sig inte hejdas av genregränser.

Kajsa Magnarsson, som är dotterdotter till Huldas Karin i Evert Taubes visa, spelar gitarr med en penisattrapp och komponerar en sorts bön till minne av Aisha Ibrahim Dolo, den 13-åriga somaliska flicka som blev överfallen och våldtagen och som straff stenades till döds.

Ida Lundén nominerades 2016 till Nordiska rådets musikpris för sitt stycke Songs My Mothers Taught Me. Tillsammans med Liselott Norelius och Ann Rosén bildade Ida Lundén 2009 Syntjuntan. Med nål och tråd syr de sina egna synthesizers! Syntjuntan vill ge kvinnor möjlighet att stilla sin nyfikenhet på teknologi och elektronik. Att hjälpa kvinnor till ett större tekniskt självförtroende så att de kan förverkliga sina drömmar om att komponera och framträda.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje har skrivit verk för symfoniorkester och framträtt i avantgardistiska noice-sammanhang. Hon skrev boken Experimentell Kvinneglam inför 100-årsminnet av kvinnlig rösträtt. Maja är även experimentell sångerska som uttrycker en annan kvinnoroll än den traditionella inom sången.

 -Vi måste göra uppror mot den fina flickans röstuttryck, säger Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan.

Fjärde delen i programserien sänds i P2 lördagen den 3 december kl 12:03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".