Josefine Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
1 av 6
Josefine Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist. Josefine Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
2 av 6
Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist. Josefine Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
3 av 6
Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
Josefine Jinder. Foto: Jan Danielsson/SVT
4 av 6
Josefine Jinder. Foto: Jan Danielsson/SVT
Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
5 av 6
Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT
Kodjo Akolor. Foto: Jan Danielsson/SVT
6 av 6
Kodjo Akolor. Foto: Jan Danielsson/SVT
Pressmeddelande 2016-11-22

Little Jinder, Howlin' Pelle Almqvist och Kodjo Akolor leder Musikhjälpen 2016

En veteran och två nykomlingar blir programledare för Musikhjälpen 2016. Kodjo Akolor gör sitt sjätte och sista år och med sig in i glasburen tar han artisterna Josefine Jinder (Little Jinder) och Howlin’ Pelle Almqvist. Musikhjälpen sänds 12-18 december från Stortorget i Örebro och årets tema är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.

Howlin’ Pelle Almqvist är sångare i The Hives och har tidigare bland annat auktionerat ut ett födelsedagskalas och en möhippa/svensexa i Musikhjälpen. Pelle har också varit gäst i glasburen och ser nu fram emot att återvända:  

– Jag tycker det låter som ett enormt kul sätt att spendera sex dagar. Annars skulle jag bara njutit av att vara mig själv dom dagarna. Det är också roligt att göra något för andra och jag gillar temat.

Även Josefine Jinder (Little Jinder), har varit gäst i Musikhjälpen och arrangerat flera auktioner.

– Varje gång jag varit tvungen att gå ut ur buren så har det tagit emot. Jag har alltid velat vara kvar, så jag skrek “JAAAAAA” rakt ut när jag fick frågan om att vara programledare. Det hela kändes väldigt naturligt. Jag är rätt beredd på att det nog blir en känslomässig berg- och dalbana men det är jag ganska van vid privat, så det skrämmer mig inte.

Apropå känslomässigt så kommer Kodjo Akolor göra sitt sista år i Musikhjälpen.

– Jag har spenderat fem år i buren och älskar verkligen att göra Musikhjälpen. Med det sagt så känner jag också ett ansvar för att programmet ska kunna fortsätta utvecklas. Då måste man våga släppa fram nya programledare som kan ta programmet till nästa nivå. Jag kommer alltid att vara en del av Musikhjälpen även om jag inte är i buren.

Det finns bara en sak som Musikhjälpen-veteranen oroar sig för:

– Att jag kommer att försöka tvinga in mig själv i buren igen nästa år.

Måndag den 12 december går Kodjo, Pelle och Josefine in i glasburen på Stortorget i Örebro för att under 144 timmars direktsändning leda årets Musikhjälpen och för att uppmärksamma, engagera och samla in pengar till årets tema – Barn i krig har rätt att gå i skolan.

– I Sverige har vi privilegiet att grundskola är en självklarhet för alla, säger Josefine Jinder. När man tänker på vad som skulle hända med ett samhälle om ingen hade gått i skolan så ser det rätt mörkt ut. Och det är oroligt i världen nu, många barn lever i krig eller är på flykt och missar år av utbildning som är grundläggande för ett trygg framtid. Det är så jävla orättvist.

Musikhjälpen 2016 – Barn i krig har rätt att gå i skolan
Årets tema för Musikhjälpen 2016 är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”. Över 30 miljoner barn kan inte gå i skolan på grund av krig och konflikter. Skolor attackeras och ockuperas varje dag. Samtidigt är det en mänsklig rättighet att gå i grundskola och skolan kan vara skillnaden mellan liv och död. Barns situation är på många håll i världen akut. I Syrien är över 6000 skolor redan förstörda, skadade eller ockuperade av militära styrkor och många skolor används som skydd för människor på flykt. Hälften av alla syriska barn går inte i skolan över huvud taget.

Musikhjälpen 2016 äger rum 12-18 december i Örebro och direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio och SVT Play.

Läs mer om Musikhjälpen 2016 här: www.musikhjälpen.se

Kodjo Akolor
Veteranen Kodjo Akolor gör 2016 sitt sjätte och sista år i Musikhjälpen. Han har utsetts till Årets manliga programledare på Radiogalan, är en av programledarstjärnorna i P3:s flaggskepp Morgonpasset i P3 och har även programlett Sveriges Radios stora musikgala P3 Guld. Förutom att vara programledare är Kodjo Akolor standup-komiker och ett stort fantasy-fan.

Howlin’ Pelle Almqvist
Pelle Almqvist är frontman och sångare i The Hives. Bandet turnerar världen över, har släppt sex album, utsetts till Årets grupp på P3 Guld, vunnit sex Grammis och ligger bland annat bakom låtar som ”Hate to Say I Told You So”, ”Walk Idiot Walk" och ”Tick Tick Boom". Pelle har även varit programledare för P3 Guld och värd för Sommar i P1.

Josefine Jinder (Little Jinder)
Little Jinder skivdebuterade i augusti 2008 med EP:n "Polyhedron” och har sedan dess släppt tre album, tre ep:s och åtta singlar. Hon har turnerat i både Europa och USA och har bland annat haft hits med låtarna ”Vita bergens klockor”, ”Super 8” och ”Hångellåten". De senaste åren har Little Jinder utsetts till Årets pop både på P3 Guld- och Grammisgalan och nu i höst är hon med i den sjunde säsongen av "Så mycket bättre" på TV4.

Om Musikhjälpen
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undanskymd humanitär katastrof. Tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sex dagar, sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

2015 var årets tema i Musikhjälpens ”Ingen ska behöva fly undan klimatet” och det blev en rekordinsats från publiken. Hela 260 000 engagemang genomfördes runt om i Sverige och Musikhjälpen samlade in över 31 miljoner kronor under ledning av programledartrion Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Linnea Henriksson.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen.

Pressbilder: 

Josefine Jinder, Pelle Almqvist och Kodjo Akolor. Foto: Jan Danielsson/SVT  

Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT

Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT

Josefine Jinder. Foto: Jan Danielsson/SVT

Kodjo Akolor. Foto: Jan Danielsson/SVT

Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT

Elev räknar på en tavla med siffror med hjälp av en pekpinne under en matematiklektion i en skola för föräldralösa barn i Fort Portal i västra Uganda. Foto: Helena Landstedt/TT

I provinsen Aleppo i norra Syrien lever tiotusentals människor i flyktingläger och många barn bär på svåra upplevelser efter år av konflikter. Lärare i lägren försöker ge dem någon slags normalitet och vardag. Foto: Erhan Sevenler/TT

Musikhjälpen 2015: Vy över Stora torget i Linköping. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Iles, pressansvarig Musikhjälpen
helena@iles.se
073-980 52 51

Tannaz Hashemi, SVT Kommunikation
tannaz.hashemi@svt.se
073-712 74 00

Angelika Vaskevitch, pressansvarig Sveriges Radio angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
073-231 45 56

Robert Frisk, projektledare Sveriges Radio
robert.frisk@sverigesradio.se
070-568 14 63

Pär Nordahl, projektledare SVT
par.nordahl@svt.se
070-884 70 70

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
per.byman@svt.se
073-534 07 77

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".