Muusikko Anna Järvinen.
1 av 2
Muusikko Anna Järvinen on ehdolla vuoden 2016 Ruotsinsuomalaiseksi. Foto: Virpi Inkeri/SR Sisuradio
Muusikko Miriam Bryant on ehdolla vuoden 2016 Nuoreksi Ruotsinsuomalaiseksi
2 av 2
Muusikko Miriam Bryant on ehdolla vuoden 2016 Nuoreksi Ruotsinsuomalaiseksi. Foto: Pressbild
Pressmeddelande 2016-11-18

Anna Järvinen, Miriam Bryant och Ritva Karlsson är årets Sverigefinnar

Musikerna Anna Järvinen och Miriam Bryant fick var sin utmärkelse under fredagskvällen på ”Sverigefinnar 2016”- galan på Finlandsinstitutet i Stockholm. Anna Järvinen korades till Årets Sverigefinne och Miriam Bryant till Årets Unga Sverigefinne. Fritidspedagogen Ritva Karlsson fick publikens pris och valdes till årets Vardagshjälte.

Årets Sverigefinne: Musikern Anna Järvinen, Stockholm
Anna Järvinen har under hösten släppt en skiva på finska, ”Annan. En anna”. Hon har också varit aktuell i SVT med serien ”Anna Järvinen och kvinnorna”.

Juryns motivering:
Musikern Anna Järvinen har gett röst åt det finska språket under 2016. I sina TV-möten med andra kvinnor med finska rötter har hon öppnat sig om sitt liv och om sin komplexa relation till Finland. Även i sitt musikaliska skapande har hon vågat sig över en gräns när hon i år för första gången har släppt en skiva, helt och hållet på sitt eget språk, finska.

Årets Unga Sverigefinne: Musikern Miriam Bryant, Stockholm
Miriam Bryant har skrivit svensk musikhistoria under det gångna året. Hon har dominerat Sveriges Radios Svensktoppen och haft låtar på de tre översta platserna samtidigt på listan. Det har aldrig hänt förut.

Juryns motivering:
Musikern Miriam Bryant har blivit en folkkär listetta. Hon har spridit glädje med sin musik när hon har turnerat land och rike runt. Genom att berätta om sin flerspråkighet och om sina finska rötter har Miriam Bryant lyft många unga sverigefinnars självkänsla. 

Årets Vardagshjälte: Fritidspedagogen Ritva Karlsson, Stockholm
Ritva Karlsson sprider glädje och värme på sin arbetsplats i Sverigefinska skolan i Stockholm. Hon är den som ser alla, såväl barn som vuxna, och vill alltid ställa upp för andra. Hennes motto är: Innan du når ett barns hjärna så måste du nå dess hjärta.

Mer om Sverigefinnar 2016:
Sedan 2011 har årets Sverigefinnar utsetts i kategorierna Sverigefinne, Ung Sverigefinne och Vardagshjälte. Utmärkelserna delas ut till personer som under det gångna året har gjort betydelsefulla insatser som har lyft fram sverigefinskhet och sverigefinska frågor genom kulturhandlingar eller något annat anmärkningsvärt som berört många, spridit glädje och kraft. Vardagshjälte är en person som sätter guldkant på andras vardag.

Årets Sverigefinne och Unga Sverigefinne utses av en jury som består av Sofia Taavitsainen, kanalchef på Sisuradio, Elina Majakari, redaktionschef på SVT:s finskspråkiga redaktion, Tapani Kekki, chefredaktör på Ruotsin Suomalainen samt Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet.

Årets Vardagshjälte är publikens pris och ges till den som har fått flest röster i nätomröstningen på hemsidan för Sverigefinnar 2016. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4222

För mer information, vänligen kontakta:

Virpi Inkeri, projektledare 
08-784 25 68
virpi.inkeri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".