Svensktoppens guldlista Carolina Norén Svensktoppen P4 Sveriges Radio
Svensktoppens guldlista Carolina Norén Svensktoppen P4 Sveriges Radio foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2016-11-27

Ny årlig guldlista för Svensktoppen-favoriter

På nyårsafton är det premiär för det nya radioprogrammet "Svensktoppensguldlista 2016" i P4. Hur står sig Svensktoppens låtklassiker mot nya utmanare? Det får lyssnarna veta när alla låtar som legat på listan längre änett år möts i en ny årlig omröstning. Årets tävlande presenteras i Svensktoppens egen julkalender.

Nu får de artister som tvingades lämna listan när den nya ettårsregeln infördes möjlighet till revansch. En statistiskt utvald jury på 1500 personer kommer rösta framsina favoriter från Svensktoppens mest populära låtar sedan starten 1962.

– När vi införde ettårsregeln för ett år sen var det många lyssnare som hörde av sig och efterlyste nya sätt att lyfta fram ”långkörarna”. Det här tror jag kommer att bli en ny och spännande tradition, säger initiativtagaren och programledaren Carolina Norén.

Årets tävlande låtar kommer presenteras både i ett specialprogram på nyårsafton i P4 och i form av en julkalender på Svensktoppens hemsida och Facebooksida med start 1december. På nyårsdagen presenteras sedan de tio låtar som fått flest röster i "Svensktoppens guldlista 2016".

De tio låtar som går in på guldlistan får nästa år möta de nya guldettåringarna som tillkommit under året. Från och med nästa år får lyssnarna också vara med och rösta fram en favorit bland de utslagna långkörarna, kallad ”Lyssnarnas val”.

Sändningstider "Svensktoppens guldlista 2016"
Nyårsafton 31 dec 2016 kl. 17.00-19.00 i P4 – uppspelning av kandidaterna.

Nyårsdagen 1 jan 2017 kl. 15.00-16.00 i P4 – resultatet.

Om Carolina Norén:
Denvälkända P4-profilen Carolina Norén har varit programledare och producent för Svensktoppen sedan 2007 och är den programledare som hållit i programmet näst längst. Carolina Norén har över 25 års erfarenhet som programledare inom Sveriges Radio och var det självklara valet att leda Svensktoppen efter radiolegendarer som Kent Finell, Ulf Elfving och Annika Jankell.

Utöver sitt programledarjobb på Svensktoppen har hon sedan 20 år tillbaka även uppdraget att varje år leda Sveriges Radios lyssnare genom Melodifestivalen och Eurovision. Varje lördag hör lyssnarna också Carolina Norén som programledare för Sveriges Radios program P4 Musik.

Om Svensktoppen:
Svensktoppen är med sina över 50 år på nacken ett av Sveriges Radios äldsta program och Sveriges äldsta musiklista. Svensktoppen sänds varje söndag kl. 11.03-12.00 iSveriges Radio P4.

Svensktoppen är en musiklista som består av tio låtar. Varje vecka testas tre nya låtar föratt få en chans att komma in på listan. Röstningen sker på internet genom att jurymedlemmarna väljer ut sina tre favoriter bland de 13 låtarna och sedan röstar på vilka de vill ha på första, andra respektive tredje plats.

Läsmer om Svensktoppen här:
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2023

SvensktoppensFacebook-sida:
https://www.facebook.com/Svensktoppen/

Pressbilder:
Svensktoppensguldlista. Carolina Norén, Svensktoppen, P4 Sveriges Radio.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Högupplöstapressbilder:
Pressbild

Pressbild

Svensktoppensguldlista. Carolina Norén, Svensktoppen, P4 Sveriges Radio.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Lågupplöstapressbilder:
Pressbild

Pressbild

Svensktoppensjulkalender. Carolina Norén, Svensktoppen, P4 Sveriges Radio.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Högupplöstapressbilder:
Pressbild

Pressbild

Svensktoppensjulkalender. Carolina Norén, Svensktoppen, P4 Sveriges Radio.
Foto: MattiasAhlm/Sveriges Radio.
Lågupplöstapressbilder:
Pressbild

Pressbild

Kontakt:
EllinorWannmyr, ILES PR
0739 08 1283
ellinor@iles.se

Caroline MeyerLagersparre, Sveriges Radio
0730 70 2500
caroline.meyer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".