Loppmarknadsarkeologerna
Maja Åström och Tommie Jönsson i Loppmarknadsarkeologerna
Programtips P1

Annandag jul måndag 26 december: Loppmarknadsarkeologernas jul

Kl. 16.03-16.45
På annandagen ger sig P1:s loppmarknadsarkeologer Maja Åström och Tommie Jönsson ut för att rota fram billiga loppisföremål med intressanta bakgrundshistorier i ett förlängt julavsnitt.

I Loppmarknadsarkeologerna handlar det sällan om antikviteter med de stora prislapparna, utan snarare om utrensade bruksföremål och prydnadssaker som nyligen rensats ut från våra hem, eftersom de av någon anledning inte passar in längre. Tänk på programmet som ett Antikrundan med platt plånbok och större fokus på konsumtionshistoria.

I annandagens specialavsnitt undersöker Åström och Jönsson varför de svenska hushållen har gjort sig av med sina pianon. Idag skänks de nämligen bort på nätets annonssajter eller säljs för några futtiga hundralappar. Själva symbolen för borgerlig bildning är på väg ut ur svenska hem – Loppmarknadsarkeologerna undersöker varför och snubblar dessutom över minnen av en bortglömd svensk instrumentbyggarindustri.

Loppmarknadsarkeologerna analyserar även loppmarknadernas digra utbud av mer eller mindre begagnade träningsredskap. Många av artiklarna tycks härstamma från TV-shops glansdagar på 1990-talet, men det visar sig att drömmen om att skapa en slankare och starkare kropp hemma i vardagsrummet är betydligt äldre än så. Dessutom ger sig programledarna ut på jakt efter den enda Jan Guillou-boken som är svår att hitta i begagnathyllan – en science fiction-roman från 1990.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".