Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programtips P1

Trettondagen fredag 6 januari i Det brinner en eld med Daniel Sjölin: Elden - förgöraren

Publicerat torsdag 8 december 2016 kl 15.13
Det brinner en eld Daniel Sjölin P1 Sveriges Radio
1 av 4
Det brinner en eld Daniel Sjölin P1 Sveriges Radio foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det brinner en eld Daniel Sjölin P1 Sveriges Radio
2 av 4
Det brinner en eld Daniel Sjölin P1 Sveriges Radio foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det brinner en eld Daniel Sjölin P1 Sveriges Radio
3 av 4
Det brinner en eld Daniel Sjölin P1 Sveriges Radio foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Det brinner en eld Daniel Sjölin och Sofia Nyblom. P1 Sveriges Radio
4 av 4
Det brinner en eld Daniel Sjölin och Sofia Nyblom. P1 Sveriges Radio foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kl. 07.03-07.45
Vår förmåga att hantera eld är det stora gesällprovet för det mänskliga förnuftet. Konsekvenstänkande, samarbete, förmåga att förstå tid och verkan. Men klarar vi av det, eller är det elden som kommer att förgöra oss?

 

Med utgångspunkt i olyckor, skogsbränder, pyromani, folkmord och klimatkatastrofer, kretsar programmet kring frågan om elden verkligen står i människans tjänst, eller om den förledes oss.

Elisabeth Åsbrink har skrivit om förintelsen och talar om hur elden kan används retorisk i föreställning om att “rena” världen, när detta egentligen innebär att släppa ut ondskan. Henne farfar mördades i nazisternas folkmord. Holocaust (Förintelsen) betyder “brännoffer”, men det ordet är missvisande menar hon. Varför?

Niklas Långström berättar varför  pyromani är ett begrepp som nästan inte finns kvar inom psykiatrin. Och om hur han själv som liten råkade starta en brand. Vad är det som så hypnotiskt och destruktiv inom oss?

Annie Johansson, jägmästare i Småland, satt hemma framför teven för två år sedan och såg hur den stora skogsbranden i Västmanland rasade. Hemkommen från Kanada hade hon lärt sig en ny metod för att bekämpa eld, och efter några telefonsamtal var hon med och ledde ett analysarbetet där förnuftet stod mot den störst branden på 70 år.

Elisabeth Åsbrink varnar för domedagspredikningar. De kan låta oss förledas till att medverka hemska brott för att mänskligheten ska “starta om”.

Detta försätter Daniel Sjölin i ett svårt läge när han ska summera programserien. Ska man avsluta med en förhoppning eller med en varning?

Medverkande:
Elisabeth Åsbrink, författare
Niklas Långström, professor i barnpsykiatri.
Annie Johansson, jägmästare
Maria Koptjevskaja Tamm, lingvist


Det brinner en eld
med Daniel sänds i tre avsnitt: julafton, nyårsafton och trettondagen i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".