Vad tänker hon på? Bild: Giuseppe Milo, Flickr (CC 2.0)
1 av 2
Lena Halldenius, Lars Mogensen och Anna Laestadius Larsson. Bild: Thomas Lunderquist
2 av 2
Lena Halldenius, Lars Mogensen och Anna Laestadius Larsson Foto: Thomas Lunderquist
Programtips P1

Söndag 18 december i Filosofiska rummet: Mary Wollstonecraft och frihetens förutsättningar

Kl. 17.00-17.45
Lena Halldenius, filosof och författare och Anna Laestadius Larsson, journalist och författare samtalar om en feministisk föregångskvinna och hennes relevans idag.

“Kvinnor kan uppfatta saker och ting snabbare än män, men eftersom de inte förmår fundera över något en längre stund utvecklar de aldrig den förmåga till eftertanke som krävs för ett sunt förnuft” - står det i en encyklopedi från 1756, som citeras i Anna Laestadius Larssons roman "Pottungen".

Lena Halldenius, som har skrivit en ny monografi om Mary Wollstonecraft, berättar om utgångspunkten för den brittiska 1700-talsfilosofens feministisk-politiska projekt:

”Alla flickor, kvinnor premieras om de lär sig framgångsrikt att bli precis så ovidkommande som normerna säger att de ska vara. Och sen får de höra att de är av naturen sådana som de har tvingats att bli och lärt sig att de måste vara. Och så blir de uteslutna från samhällsgemenskapen på den grunden.”

Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".