Cecilia Uddén, Sveriges Radios mellanösternkorrespondent på plats i Aleppo
Cecilia Uddén i Aleppo i Syrien tidigare i veckan. Foto: Sveriges Radio
Pressmeddelande 2016-12-15

Cecilia Uddén tvingas lämna Syrien

I dag tvingades Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén lämna Syrien, varifrån hon rapporterat de senaste dygnen. Sveriges Radios vd Cilla Benkö och utrikeschef Ginna Lindberg protesterar mot beslutet och mot behandlingen av Cecilia Uddén.

”I dag tvingades vår korrespondent Cecilia Uddén lämna Syrien, efter att syriska myndigheter dragit tillbaka hennes journalistvisum och förvägrat henne rätten att rapportera från landet.

Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent. Att den syriska administrationen agerar på det här sättet mot en ackrediterad journalist som försöker utföra sitt arbete, är inte bara beklagligt utan upprörande.

Cecilia Uddén har de senaste dygnen rapporterat från Damaskus och Aleppo, och skildrat synpunkter från båda sidor i den pågående våldsamma konflikten. Hon anklagas nu på oklara grunder från syriska myndigheter för att ha spridit ’osanna uppgifter’, vilket vi helt tillbakavisar.

Syriens skriande brist på pressfrihet är välkänd och väldokumenterad. Landet har de senaste åren legat i botten på Reportrar Utan Gränsers årliga pressfrihetsindex. Vi kan konstatera att den syriska ledningen fortsätter förhindra att journalister ska kunna dokumentera och rapportera från en av de våldsammaste konflikterna som pågår i vår tid.

Sveriges Radio fortsätter att närbevaka Syrienkonflikten och kommer självklart att söka nya tillstånd för att åka in i landet och rapportera på plats. Syriska myndigheters agerande mot vår korrespondent stärker vår övertygelse om behovet av oberoende och fristående journalistik.”

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
Ginna Lindberg, Utrikeschef Sveriges Radio

 

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".