Jonny Nilsson
Jonny Nilsson tog VM guld i Tokyo 1963. Foto: SVT Bild
Programtips P1

Söndag 1 januari i P1 Dokumentär: Jonny Nilsson – amatörernas fiende. Om skridskokungen som gick från hyllad till hatad.

Kl. 15.03-15.55
En envis tonåring från Filipstad blev bäst i världen. Jonny Nilsson slog igenom som 19-åring efter att under flera år ha tränat på egen hand, utan instruktör, på en stängd och nedsläckt idrottsplats. På kort tid blev han världsmästare, olympisk guldmedaljör och framröstad till Sveriges populäraste person. Han fick dessutom ett eget tv-program.

– Han var en av de första som småtjejerna stod och skrek efter, ungefär som de börjat göra med Beatles, minns Sveriges Televisions mångårige kommentator Bosse Hansson.

Jonny Nilsson blev ett kontroversiellt namn efter sin aktiva karriär då han trotsade amatörreglerna och startade en proffsliga där världens bästa skridskoåkare tävlade om pengar. Ett beslut som gjorde att de aktiva stängdes av från EM, VM och OS-deltagande.

– Jag sågs som en quisling, en spion och en svikare, säger Jonny Nilsson i P1 Dokumentären.

– En reporter uppmanade mig att ta mitt liv!

I efterhand fick Jonny Nilsson viss upprättelse då Internationella Olympiska Kommitténs ordförande Juan Antonio Samaranch ska ha tackat honom för att hans initiativ gav IOK mandat att börja skriva om amatörlagarna.

– Det gick inte att hindra utvecklingen. Men jag petade till lavinen innan den rasat. Och jag fick den över mig.

Ett program av Martin Marhlo.

Martin Marhlo är sedan 2003 programledare och reporter på Radiosporten. Han har där bland annat bevakat två OS, fem Paralympics och två fotbolls-VM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".