Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2016-12-22

Satirsuccén Utkantssverige med Åsa & Gertrud är tillbaka i Godmorgon, världen!

Serien Utkantssverige, där komikerduon Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson speglar udda platser och udda existenser utanför Stockholms innerstad, blev snabbt en lyssnarsuccé i somras. På söndag är de tillbaka i Godmorgon, världen! där de i fyra avsnitt blickar tillbaka på året som gått. Fredag 30 december sänds även Utkantssveriges årskrönika i P1.

– I de kommande reportagen får vi bland annat lära oss om 900-talets motsvarighet till filterbubblan: stenbubblan, hur man på ett enkelt sätt i vardagen bekämpar terrorism, och hur det nu är möjligt att med den banbrytande involutionstekniken låta ryggradslösa personer korrigeras till ryggradslösa arter såsom gråsugga, silverfisk och armfoting, säger Gertrud Larsson.

Åsa Asptjärn fortsätter:

– Vi får också en skrämmande inblick i verkligheten för ett kriminellt MC-gäng som nu under ledning av en före detta polischef går från organiserad brottslighet till om-organiserad brottslighet. Detta har fått förödande konsekvenser för beskyddarverksamhet, indrivningar och bluffakturor, säger hon. 

Utkantssverige är hela den hittills okända del av Sverige, som ligger utanför Stockholms innerstad. I en serie reportage skildras ett Sverige som aldrig tidigare kommit till tals. Manus, regi och i samtliga roller: Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson.

Om Åsa & Gertrud
I år är det 20 år sedan som Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson, alias komikerduon Åsa & Gertrud, började göra radiosatir i det dåvarande P1-programmet ”freja!”. Under årens lopp har de arbetat för scen, radio och teve. Åsa och Gertrud lärde känna varandra under gymnasietiden i Kristianstad där de båda är uppvuxna.

Åsa Asptjärn är författare. Hennes tredje roman om antihjälten Emanuel Kent ”Rimligt lyckade ögonblick” utkommer i januari.

Gertrud Larsson är dramatiker med en lång rad produktioner bakom sig, inte minst i radio.

Producent och ljuddesign: Magnus Berg

Utkantssverige har premiär i Godmorgon, världen! kl. 09.03 söndag 25 december och sänds därefter 8, 15, 22 januari.
Utkantssveriges årskrönika 2016 sänds i Dramaserier i P1 fredag 30 december kl. 19.30-20.00 samt i en extralång version med bonusmaterial som podd på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.  

Pressbild:
Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

För vidare information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".