P2 Dokumentär: Jean-Joseph Rabearivelo och Tebogo Monnakgotla.
P2 Dokumentär: Jean-Joseph Rabearivelo och Tebogo Monnakgotla. Foto: Bild 1: Public Domain. Bild 2: Model House.

Söndag 7 maj i P2 Dokumentär: Poeten som tog sitt liv

Kl. 14:00
Jean-Joseph Rabearivelo var en aristokratisk franskspråkig poet från Madagaskar som tog sitt liv 1937. Svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla har skrivit fem musikstycken inspirerade av Jean-Joseph Rabearivelos dikter och liv.

Och hon planerar en helaftonsopera om honom. I dokumentären läser hon poetens dikt Gryning och berättar om hur hon arbetar musikaliskt med texterna.

- Klockan halv tre tar han lugnande medicin och klockan tre cyanid. Hela tiden skriver han om vad som händer i kroppen. Det är väldigt torrt men samtidigt mycket dramatiskt och iscensatt. Som i opera!, säger Tebogo Monnakgotla.

I P2 Dokumentär möter vi även barytonen Luthando Qave som rörs till tårar när han sjunger om Rabearivelos självmord. Luthando Qave, född och uppvuxen i Sydafrika, identifierar sig starkt med poetens kamp för en plats i tillvaron.

En dokumentär av Birgitta Tollan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".