Cilla Benkö. VD, Sveriges Radio.
Cilla Benkö. VD, Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2017-04-26

Högsta förtroendet på fem år i SOM-undersökning

Gårdagens SOM undersökning från Göteborgs Universitet visar att förtroendet för Sveriges Radio är mycket stort.

Enligt SOM-institutets undersökning som nu presenterats har 74 procent av svenska folket stort eller mycket stort förtroende för innehållet i Sveriges Radio. I fjol svarade 72 procent att de hade det. 74 är den högsta siffran Sveriges Radio haft på fem år.

– Det är glädjande att förtroendet för Sveriges Radio i undersökningen är fortsatt starkt. Tillsammans med SVT ligger vi högst och långt före andra medier, en position vi ska vara rädda om, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

En viktig del i det arbetet är att vi ska vara bäst även i svåra lägen. En undersökning som Novus gjort för SVT efter terrordådet i Stockholm visade till exempel att Sveriges Radio var störst som första nyhetskälla efter dådet och att nöjdheten med vår rapportering var högst av alla medier.

– Våra egna siffror visar också att vi hade mycket höga lyssnarsiffror i samband med dådet. Bara under fredagen när dådet skedde hade vi 5,2 miljoner lyssnare direkt i våra olika kanaler. Att allmänheten vänder sig till oss i ett sådant läge visar också på det förtroende vi har, säger Cilla Benkö.

I samband med dådet i Stockholm var också det material som P3 skapade för en yngre publik efterfrågat och nådde ut genom bland annat närvaro i sociala medier. 

– Dagen efter dådet gjorde till exempel P3 Nyheter en nyhetsdokumentär om det som hänt. När denna publicerades via ett inlägg på deras Facebooksida nådde inlägget snabbt 100 000 personer. Det visar att vi når publiken på olika plattformar och därför måste finnas där lyssnarna finns, säger Cilla Benkö.

Om undersökningen:

SOM-institutet sedan 1986 genomfört den nationella SOM-undersökningen. Den nationella SOM-undersökningen fokuserar på tre teman – samhälle, opinion och massmedier. Ett stort antal frågor om politik, samhälle och medier samt social bakgrund finns med i alla undersökningar, men frågeformulären har ibland något olika inriktningar.

Läs hela SOM undersökningen på SOM institutets webb.

Pressbild Cilla Benkö.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

KONTAKT:

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".