Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Caterina Pascual Söderbaum. Foto: Steve Sem-Sandberg
Caterina Pascual Söderbaum. Foto: Steve Sem-Sandberg
Pressmeddelande 2017-04-28

Sveriges Radios Romanpris 2017 postumt till Caterina Pascual Söderbaum

Författaren och översättaren Caterina Pascual Söderbaum avled 2015, strax efter att hon var klar med manuset till ”Den skeva platsen”. Nu belönas boken med Sveriges Radios Romanpris och lyssnarjuryn beskriver den som ett litterärt mästerverk.

– Vi är, precis som Caterina skulle ha varit om hon var här, oerhört glada över den positiva respons som "Den skeva platsen" har fått. Caterinas förhoppning var att hennes text skulle vara stark och självständig nog för att överleva på egen hand och göra skillnad, få en plats i litteraturen och kanske till och med på så sätt kunna bli "odödlig", säger Mònica Pascual Söderbaum och Rita Hugas Söderbaum, syster respektive dotter till Caterina.

Lyssnarjuryns motivering:
Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft. 

Under veckan som gått har Lyssnarjuryns diskussioner om de nominerade böckerna sänts i P1 Kultur, mer info och alla program finns för efterhandslyssning på http://sverigesradio.se/litteraturveckanip1

Vinnaren porträtteras i morgondagens program av Lundströms Bokradio kl. 08.05 i P1. Programmet kommer att finnas för lyssning redan i dag, senast kl. 18 finns det på hemsidan.

Mer om Caterina Pascual Söderbaum
Caterina Pascual Söderbaum (1962-2015), levde omväxlande i Sverige och Spanien och var bland annat verksam som översättare av svensk litteratur till spanska. Hennes första bok, novellsamlingen ”Sonetten om andningen”, belönades med Katapultpriset för bästa debut. ”Den skeva platsen” blev hennes sista bok.

Om Romanpriset
Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut för tjugofjärde året i rad. Prissumman på 50 000 kronor ska gå till "en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion".

Det är lyssnarjuryn som utser pristagaren. I år har lyssnarjuryn bestått av Amanda Hodzic från bokcirkeln Kapitelslukarklanen i Piteå, Inger Mossberg från bokcirkeln Astrid i Umeå och Hans Marklund från bokcirkeln ”Saragubbarna” i Skellefteå.

Nominerade böcker var ”Aftonland” av Therese Bohman, ”Den skeva platsen” av Caterina Pascual Söderbaum, ”Nätterna på Mon Chéri” av Stefan Lindberg och ”Vän av ordning” av Henrik Bromander.

Pressbild:

Caterina Pascual Söderbaum. Foto: Steve Sem-Sandberg
 

För mer information, vänligen kontakta:

Lisa Bergström, projektledare
lisa.bergstrom@sverigesradio.se  
08-784 28 12

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".