Pressbild: programledare Lars Mogensen. Foto: Ann-Mari Eriksson/ Sveriges Radio
Pressbild: programledare Lars Mogensen. Foto: Ann-Mari Eriksson/ Sveriges Radio
Programtips P1

Söndag 28 augusti: Filosofiska rummet - flykten från smärtan, konsten att bedra sig själv

Kl. 17
Sommaren lider mot sitt slut och många av oss återvänder till vardagen. Men är det den vardag vi verkligen skulle vilja vara i? Gör vi det vi innerst inne vill?

Att ljuga så man tror sig själv - är det ett bedrägligt självskadebeteende eller en rationell överlevnadsstrategi? Filosofen Elinor Hållén diskuterar med dramatikern Cristina Gottfridsson och kognitionsvetaren och författaren Peter Gärdenfors.

Vissa menar att självbedrägeri är en flykt från självkännedom och att det moraliskt kan likställas med att bedra någon annan. Andra hävdar att det är nödvändigt för att klara av en komplicerad vardag - vårt undermedvetnas metod att få oss att gilla läget.

Filosofen Elinor Hållén har skrivit sin avhandling i ämnet, kognitionsvetaren Peter Gärdenfors ett kapitel i sin bok Den svåra konsten att se sig själv och dramatikern Cristina Gottfridsson har författat pjäsen ”Fallet Kapten Klänning”. De tre möts i Filosofiska rummet för ett samtal under ledning av Lars Mogensen.

Producent: Thomas Lunderquist
Sändningsdag: 27/8 2017 kl 17.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".